Bitka za VW AG

Slovenski ministar vabi Volkswagen da tvornicu izgradi u Deželi, ljetos je obišao i BMW

Hrvatska, kao ni Slovenija, ne smatraju se privlačnima za Volkswagen zbog cijene rada
Tvornica Volkswagena u Dresdenu
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Ministar gospodarstva i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek u posjeti je sjedištu Volkswagena u Wolfsburgu tijekom koje će njemačkom automobilskom gigantu ponuditi suradnju s slovenskom autoindustrijom.

- Glavne teme razgovora ministra Počivalšeka s menadžmentom Volkswagena biti će razvoj električne mobilnosti i prezentacija investicijskih prilika za Volkswagen u Sloveniji - priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i tehnologije Dežele.

Posjeta Počivalšeka ponosu njemačke industrije dolazi u trenutku kada je Volkswagen privremeno obustavio planove preseljenja dijela svoje proizvodnje iz srednje na jugoistok Europe. Kao najizglednija lokacija nove Volkswagenove tvornice spominjana je okolica Izmira u Turskoj, no kompanija je stavila na čekanje tu odluku zbog zategnutih odnosa Njemačke i Turske usljed turske vojne intervencije u Siriji.

Osluškujući Volkswagenove planove, borbu za dovođenje njemačkog giganta u Hrvatsku oglasio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Na tu temu Horvat je obavio razgovor s njemačkim ministrom gospodarstva Peterom Altmaierom krajem listopada ove godine, ali je na tome, prema dostupnim informacijama, sve i ostalo.

Uz okolicu Izmira, najizgledniji kandidati za privlačenje Volkswagenove investicije u medijskim su prilozima spominjani Bugarska, Rumunjska i Srbija. Prednost je, međutim, davana Turskoj zbog veličine tržišta i činjenice da su u regiji na koju navodno cilja Volskwagen već nalaze tvornice drugih automobilskih industrija pa postoji dovoljan broj kvalificiranih radnika.

Hrvatska, kao ni Slovenija, ne smatraju se privlačnima za Volkswagen zbog skupljih uvjeta (cijena rada, porezna politika) poslovanja od spomenutih zemalja na jugoistoku Europe. Slovenski ministar Počivalšek ljetos je obišao i BMW, no bez konkretnih rezultata u privlačenju investicija njemačke autoindustrije u Deželu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:18