Dobili po prstima

Sberbank i ruski Raiffeisen optuženi za zloupotrebu Svjetskog prvenstva u promo svrhe

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2018. u 13:41

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.6.2018. u 13:41

A flag depicting Zabivaka, official mascot of Russia 2018 World Cup, flutters next to a statue of Soviet state founder Vladimir Lenin in Volgograd, Russia, June 21, 2018. As well as shooting all the matches, Reuters photographers are producing pictures showing their own quirky view from the sidelines of the World Cup. REUTERS/Sergio Perez
Sergio Perez / REUTERS

Vodeća ruska banka Sberbank i ruski ogranak austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) optuženi su za neprimjerenu upotrebu pojma Svjetskog nogometnog prvenstva u promotivnim materijalima, izvijestili su ruski mediji.

Ruska je banka promotivno ponudila više kamate na depozite položene u vrijeme neočekivane pobjede ruske nogometne reprezentacije nad onom Saudijske Arabije. Zahvaljujući toj promotivnoj ponudi u Sberbanku je u manje od tjedan dana otvoreno 200.000 novih računa s ukupnim položenim iznosom od milijardu dolara.

Ruska podružnica austrijskog RBI-ja nudi pak popuste u barovima i restoranima za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva a pojedinim su klijentima s bankovnim karticama odobrili i dodatne 'putne milje' za svaki gol na prvenstvu zabije njihova nogometna reprezentacija.

Obje financijske institucije suočile su se s pritužbama zbog upotrebe Svjetskog kupa u marketinške svrhe – na potez Sberbanka požalila se FIFA a na austrijskog zajmodavca ruski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja, izvijestio je u srijedu The Moscow Times.

FIFA je krajem prošlog tjedna zatražila od Sberbanka da ukloni njezin zaštitni znak „2018 FIFA Svjetsko prvenstvo“ s internetske stanice depozitnih računa, kazala su u srijedu dva neimenovana upućena izvora ruskom poslovnom dnevniku Vedomosti.

"Sukladno FIFA-inom programu zaštite branda za 2018 FIFA Svjetsko prvenstvo, FIFA ulaže velike napore kako bi osigurala ekskluzivno korištenje određenih prava na povezivanje brandova koje dodjeljuje samo FIFA-inim komercijalnim partnerima“, izjavio je FIFA-in glasnogovornik u pisanom komentaru za Reuters.

Ruski je regulator pak pokrenuo postupak protiv Raiffeisena zbog kršenja propisa o organizaciji svjetskog nogometnog prvenstva u promotivnim materijalima koji su stvorili „lažni dojam“ suradnje s FIFA-om.

Ročište o navodnom RBI-jevom kršenju propisa zakazano je za petak, 29. lipnja, navodi se u priopćenju ruskog regulatoram, objavljenom na Internetu.

Iz Sberbanka su za Vedomosti kazali da blisko surađuju s FIFA-om kako bi riješili spor, naglasivši ujedno da su njihovi poslovni potezi u okviru ruskih i međunarodnih propisa.

"Banka surađuje s predstavnicima FIFA-e", navodi banka u izjavi dostavljenoj Reutersu elektroničkom poštom.

Ruski je zajmodavac u međuvremenu prema navodima globalne nogometne organizacije uklonio FIFA-ino ime iz svojih oglasa, napominje Reuters.

"Možemo potvrditi da je Sberbanku upućeno pismo upozorenja... koje je potaknulo Sberbank da eliminira neovlašteno povezivanje s (nogometnim) turnirom", istaknuo je glasnogovornik FIFA-e.

"Zaštita komercijalnih prava ključna je za organizaciju turnira", navodi FIFA u smjernicama o upotrebi službenih brendova, referirajući se na svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.