Pad prometa domaće industrije

Prihodi domaće industrije u ožujku pali u odnosu na prethodni mjesec, najviše u energetici

Za razliku od međumjesečnog pada u ožujku, industrija je bilježila od početka godine rast
Ilustracija, drvna industrija
 REUTERS

Prihodi od prodaje domaće industrije pali su u ožujku ove godine za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Isti pokazatelj DZS-a na međugodišnjoj razini iskazao je rast prodaje industrije od 9,4 posto u ožujku ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na međumjesječnoj razini ukupna prodaja tvrtki koje posluju u energetici pala je u ožujku ove godine za 6,5 posto, pad prometa tvrtki koje proizvode robu za daljnju proizvodnju bio je 4,6 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda pala za 2,4 posto. Rasla je jedino četvrta najvažnija grana industrije prema podjeli DZS-a, prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za jedan posto.

Kada se ožujak ove, usporedi s istim mjesecom prošle godine, najviše je, 36,7 posto rasla prodaja energije, dok je promet robama za daljnju proizvodnju povećan za 7,9 posto. Prodaja trajnih proizvoda, promatrana međugodišnje, pala je u ožujku za 2,6 posto.

Kad su u pitanju izvozni rezultati domaće industrije, DZS navodi da je u ožujku njezin inozemni promet porastao za 1,2 posto u odnosu na veljaču ove godine. Do spomenutog pada industrije došlo je zbog manjeg prometa na domaćem tržištu.

Promatrajući međugodišnje kretanje prometa industrije u ožujku ove godine, DZS bilježi rast njezinih prihoda i na domaćem (rast od 7,7 posto) i na inozemnom tržištu, od 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Isti međugodišnji trend rasta DZS bilježi i u veljači ove godine, kada je također rastao promet naše industrije i na domaćem i na inozemnom tržištu.

Za razliku od međumjesečnog pada u ožujku, promet industrije bilježio je i u veljači i u siječnju ove godine rast u odnosu na prethodni mjesec. Izračun DZS-a temelji se na poslovnim rezultatima 2942 poduzeća s najmanje 20 zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59