Pad prometa domaće industrije

Prihodi domaće industrije u ožujku pali u odnosu na prethodni mjesec, najviše u energetici

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

28.5.2019. u 15:25

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

28.5.2019. u 15:25

A man works inside a factory in Tokyo August 12, 2013. Capital expenditure unexpectedly fell for a sixth straight quarter, a sign that companies are yet to boost spending despite the feel-good mood generated by Prime Minister Shinzo Abe's reflationary policies over the first half of 2013. REUTERS/Yuya Shino (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS EMPLOYMENT) - GM1E98C17FS01
REUTERS

Ilustracija, drvna industrija

Prihodi od prodaje domaće industrije pali su u ožujku ove godine za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Isti pokazatelj DZS-a na međugodišnjoj razini iskazao je rast prodaje industrije od 9,4 posto u ožujku ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na međumjesječnoj razini ukupna prodaja tvrtki koje posluju u energetici pala je u ožujku ove godine za 6,5 posto, pad prometa tvrtki koje proizvode robu za daljnju proizvodnju bio je 4,6 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda pala za 2,4 posto. Rasla je jedino četvrta najvažnija grana industrije prema podjeli DZS-a, prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za jedan posto.

Kada se ožujak ove, usporedi s istim mjesecom prošle godine, najviše je, 36,7 posto rasla prodaja energije, dok je promet robama za daljnju proizvodnju povećan za 7,9 posto. Prodaja trajnih proizvoda, promatrana međugodišnje, pala je u ožujku za 2,6 posto.

Kad su u pitanju izvozni rezultati domaće industrije, DZS navodi da je u ožujku njezin inozemni promet porastao za 1,2 posto u odnosu na veljaču ove godine. Do spomenutog pada industrije došlo je zbog manjeg prometa na domaćem tržištu.

Promatrajući međugodišnje kretanje prometa industrije u ožujku ove godine, DZS bilježi rast njezinih prihoda i na domaćem (rast od 7,7 posto) i na inozemnom tržištu, od 8,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Isti međugodišnji trend rasta DZS bilježi i u veljači ove godine, kada je također rastao promet naše industrije i na domaćem i na inozemnom tržištu.

Za razliku od međumjesečnog pada u ožujku, promet industrije bilježio je i u veljači i u siječnju ove godine rast u odnosu na prethodni mjesec. Izračun DZS-a temelji se na poslovnim rezultatima 2942 poduzeća s najmanje 20 zaposlenih.