Signalitics

Politika američke centralne banke u skladu je sa stavom 'bolje spriječiti nego liječiti'

Brokeri na njujorškoj burzi
 Brendan McDermid / REUTERS

U skladu sa očekivanjima tržišta, američka centralna banka je na jučerašnjem sastanku snizila bazični kamatnjak za 25 baznih bodova na ciljanu razinu raspona od 1,75% do 2,00%.

Posljednje projekcije centralne banke pokazuju kako očekivanja razine kamatnjaka među članovima u sljedećoj godini ostaju nepromijenjena u odnosu na kraj ove godine što implicira kako Fed ne očekuje daljnje smanjenje bazičnog kamatnjaka u narednoj godini dok bi u aktualnoj moglo doći do još jedne prilagodbe naniže. Od 2021. centralna banka očekuje ponovni rast kamatnih stopa.

Iz perspektive ekonomskih projekcija, očekivana ovogodišnja stopa rasta je revidirana naviše za jednu desetinu na 2,2% a marginalno je povećana i očekivana stopa nezaposlenosti koja bi se trebala zadržati na aktualnoj razini od 3,7%.

ŠTO TO ZNAČI?

Usprkos narušenom vanjskom okruženju u vidu usporavanja vodećih trgovinskih partnera, američka centralna banka očekuje nastavak solidne izvedbe američke ekonomije sa godišnjim stopama rasta od oko 2% te povratkom inflacije prema svom srednjoročnom cilju od 2%. Aktualno smanjenje kamatnjaka tako je prije svega proaktivna politika centralne banke u skladu sa stavom „bolje spriječiti nego liječiti“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:01