Poznata javna ponuda za MIV

Novi vlasnik Metalske industrije Varaždin iznio javnu ponudu: Nude 1000 kuna za dionicu

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.4.2019. u 13:31

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

25.4.2019. u 13:31

Zagreb, 141008.
Skokovi i padovi na svim svjetskim burzama od 10-ak posto nisu mimoisli ni zagrebacku burzu. Danas je Crobex u plusu oko 10 posto, sto je nesto manje od jucerasnjih 13 posto i budi nadu u stabilizaciju trzista vrijednosnicama nakon proslotjednih sokova.
Foto: Sinisa Sunara / Cropix
Siniša Sunara / CROPIX

Zagrebačka burza

Hrvatska podružnica njemačke kompanije Hawle, novog vlasnika Metalske industrije Varaždin (MIV) s vlasništvom od 89,18 posto dionica MIV-a, objavila je ponudu otkupa preostalih dionica varaždinske tvrtke. Hawle d.o.o. s sjedištem u Koprivnici nudi tisuću kuna po dionici, obrazlažući ponuđeni iznos izračunom iz elaborata iz Njemačke koju su naručili za potrebe javne ponude.

- Ponuđena je cijena u iznosu od tisuću kuna po dionici, jer je cijena u elaboratu o procjeni fer vrijednosti dionica 768 kuna i 36 lipa niža od cijene po kojoj je Hawle stekao dionice MIV-a u razdoblju jedne godine prije nastanka obveze za javnu ponudu – navodi se u javnoj ponudi novog vlasnik MIV-a, koji je pretežitu vlasničku kontrolu stekao krajem prošle godine u dvije transakcije ukupne vrijednosti trinaest milijuna i 900 tisuća kuna.

Nominalna vrijednost dionice MIV-a je tri tisuće i 700 kuna, ali je prilikom ulaska u pretežito vlasništvo nad MIV-om, Hawle također plaćao tisuću kuna po dionici. Vlasništvo u varaždinskoj tvrtki otkupio je od Rixecker Investmenta iz Njemačke te dvaju domaćih fondova.

Kad je u pitanju promet vrijednosnicom MIV-a na Zagrebačkoj burzi, Hawle je u javnoj ponudi dostavio podatke da je od 7.siječnja ove godine do objave javne ponude, prosječna dionice MIV-a bila dvije tisuće i 620 kuna za komad, međutim trgovanje dionicom bilježeno je u premalom broju dana da bi se ta cijena smatrala određujućom.

Većinski vlasnik MIV-a najavio je da će se za otkup preostalih dionica u MIV-u zadužiti kod matične kompanije u Njemačkoj. Hawle Armaturen, s sjedištem u Freilassingu, jedna je od vodećih kompanija za proizvodnju armatura za hidrosisteme u svijetu.

Spomenuta ponuda Hawlea vrijedi 28 dana po njezinu objavljivanju, a dioničarima koji pristanu na ponuđenu cijenu većinski vlasnik MIV-a obvezao se isplatiti otkupljene dionice u roku dva tjedna po isteku roka za prihvaćanje javne ponude. Među trenutnim preostalim dioničarima MIV-a, najveći, skriven iza skrbničkog računa, ima tri posto dionica.