Zlato 'na bubnju'

Novi pritisak SAD-a na Madura: Citigroup prodaje zlato deponirano za kredit Venezuele

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

21.3.2019. u 11:57

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

21.3.2019. u 11:57

Venezuela's President Nicolas Maduro holds a copy of the Venezuelan constitution while he speaks during a meeting with members of the Venezuelan diplomatic corp after their arrival from the United States, at the Miraflores Palace in Caracas, Venezuela January 28, 2019. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS

Nicolás Maduro

Američka financijska korporacija Citigroup razmatra prodaju nekoliko tona zlata koje je kod nje deponirala središnja banka Venezuela kao jamstvo za povrat državnog kredita od milijardu i 600 milijuna dolara, otkriva agencija Reuters. Pozivajući se na neimovane izvore u Citigroupu, Reuters navodi kako je Venezuela trebala do 11.ožujka ove godine vratiti milijardu i 100 milijuna dolara duga Citibanci koja posluje u okviru spomenute korporacije.

Prema izvorima agencije dobro upoznatima sa odredbama kredita koji je Venezuela uzela kod Citibanke, zajmodavac može slobodno raspolagati s 'zlatnim' pologom ako ga zajmoprimac ne otkupi na vrijeme. Bio bi to, zaključuje Reuters, veliki udarac vladi Nicolasa Madura koja već dvije godine otežano podmiruje obveze Venezuele prema kreditorima.

- Madurova Vlada od 2014. koristi zlato kao pokriće za zajmove koji su joj nužni za osiguranje gotovog novca, nakon što joj je pad prihoda od nafte stvorio poteškoće u javnim financijama – ističe agencija, priznajući kako su trenutne poteškoće Madurove administracije u povratu dugova ipak izazvane međunarodnim sankcijama koje su joj zaveli SAD i partneri, kao i političkom situacijom u zemlji.

Reuters raspolaže informacijama da je Juan Guaido, samoproglašeni predsjednik Venezuele kojeg priznaju SAD i njegovi saveznici, vodio pregovore s Citigroupom da se rok za povrat spomenutog kredita, odnosno tranši koje su dospjele 11.ožujka, prolongira. No, prema istome izvoru, Citigroup je odbio zahtjev Guaida.

Izvori bliski Madurovoj administraciji potvrdili su Reutersu da Venezuela nije ispunila obvezu prema Citigrupi 11.ožujka, no agencija o tome nije dobila službenu potvrdu središnje banke te države. Reuters podsjeća na izvješće američkog regulatora za vrijednosne papire iz veljače ove godine prema kojem se središnja banka Venezuele spomenutog datuma obvezala otkupiti veći dio zlata založenog za kredit od milijardi i 600 milijuna dolara kod Citibanke.

Juan Guaido poveo je, uz pomoć SAD-a i njegovih saveznika, akciju zamrzavanja imovine Venezuele u inozemnim bankama u skladu s svojim političkim programom borbe protiv korupcije i samovolje administracije Nicolasa Madura. Prema saznanjima Reutersa, Guaido je uspio blokirati zlato Venezuele deponirano u Bank of England što je, zaključuje agencija, doprinijelo odluci Citigroupa da otkloni prijedlog o reprogramu spomenutog kredita.