Pomiču dob za mirovine

Nakon što su podigli dob umirovljenja na 67 godina, Nijemci razmatraju daljnje pomicanje

Pripadajuće zakonsko rješenje razmatra Komisija za mirovine pri Saveznoj vladi Njemačke
Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Tek što su se priviknuli na produljenje dobi umirovljenja na 67 godina, Nijemci bi se mogli suočiti s pomicanje te granice na 69 godina. Pripadajuće zakonsko rješenje, prema navodima njemačkih medija, razmatra Komisija za mirovine pri Saveznoj vladi u potrazi za mjerama koje će ustabiliti mirovinski sustav.

Prethodno pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu u Njemačkoj s 65 na 67 godina, usvojeno je kao zakonsko rješenje još 2006. a primijenjeno od 2014., kroz postepeno, a ne trenutno pomicanje dobne granice. Slično rješenje u primijeni je i kod nas što je dovelo do tekuće referendumske inicijative '67 je previše' sindikalnih središnjica koje se protive pomicanje dobne granice i drugim otežavajaćim mjerama za umirovljenje.

Prema navodima njemačkog udruženje osiguravatelja (GDV), stvarna dob umirovljenja u toj državi umnogome nije ni pomaknuta već je i dalje 64 godine, jer oni koji su pred penzijom biraju rješenje ranijeg odlaska bez obzira na slabije uvjete uživanja mirovine.

- Da je stvarna dob umirovljenja prenamijenjena u redovnu dob za umirovljenje, već bi imali efekte na tržište rada i zapošljavanje, kao i na stabilizaciju mirovinskih financija i mirovina – ocjenjuju u GDV-u, pozdravljajući najnoviji prijedlog za dobnu granicu od 69 godina.

Problemi njemačkog mirovinskog sustava proizlaze iz starenja stanovništva, slabog prirodnog priraštaja i nedovoljnih uplata u fondove. Prema sadašnjem stanju, komentiraju njemački mediji, stabilnost sustava može se održavati samo povećanjem doprinosa ili produljenjem radnog vijeka.

Osiguranici koje bi pogodilo pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 69 godina morali bi raditi 45 godina kako bi ostvarili puna prava i dostojnu mirovinu. Pritom se računa na dulji životni vijek stanovništva i potrebu solidarnosti s mlađim radnicima koji bi trebali iznijeti sav teret očuvanja mirovinskog sustava, ako se odustane od produljenja dobne granice.

Oko posljednje mirovinske reforme dvije najveće njemačke stranke CDU i SPD postigli su suglasje, no u slučaju nedavnog povećanja minimalne mirovine podjelila se sama vladajuća CDU, dio čijih je dužnosnika ocijenio nedovoljnim povećanje 'minimalca' s 500 na 900 eura. Otuda njemački mediji procjenjuju da će oko daljnjeg otežavanja odlaska u mirovinu na pregovaračkom stolu unutar vladajuće koalicije biti i povećanje doprinosa i visina mirovina.

Njemački ministar financija Olaf Scholz nedavno je upozorio kako će javne financije te države, zbog usporavanja gospodarskog rasta i povećanih izdvajanja za socijalu i obranu, u narednim godinama biti pod većim pritiskom nego prethodnih godina. Neće više biti proračunskih viškova kao nekada, naznačio je Scholz, poslavši poruku kako i Njemačka polako mora više razmišljati o smanjenju rashoda a ne o raspodjeli prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:02