Velik gubitak

Loša 2018. za Dalekovod, neće biti dividende za najveće dioničare među njima i 'mirovince'

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

7.6.2019. u 14:56

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

7.6.2019. u 14:56

Zagreb, 191112.
Upravna zgrada Dalekovoda,
Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SSSH) organizirao je prosvjed djelatnika tvrtke Dalekovod zbog neisplate placa.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Upravna zgrada Dalekovoda

Uprava Dalekovoda objaviti će na Skupštini dioničara društva zakazanoj za 17.srpnja ove godine gubitak u 2018. od 233 milijuna kuna. Riječ je o gubitku Dalekovoda koji značajno premašuje ukupnu ostvarenu dobit društva od 2014. do 2017.. od 141 milijuna kuna.

- Gubitak društva u 2018. pokriti će se iz dobiti koja se planira realizirati u budućim razdobljima – stoji u obavijesti Dalekovoda dioničarima, koji će se okupiti drugi put ove godine. U ožujku ove godine Skupština dioničara sprovela je, među ostalim, opoziv člana Nadzornog odbora Hrvoja Habuša i na njegovo mjesto postavila Tonija Đikića te imenovala Hrvoja Markovinovića za predsjednika Skupštine dioničara.

Druga važna točka dnevnog reda predstojeće Skupštine Dalekovoda biti će izglasavanje novog statuta društva, u kojem se, među ostalim, predlaže da Uprava ima najviše šest članova, a u sedmeročlani Nadzorni odbor većinski vlasnik Konsolidator d.o.o. imenuje trećinu članova.

Konsolidator, tvrtka pod kontrolom otvorenog investicijskog fonda Nexus FGS u sklopu negdašnjeg Agrokora danas Fortenova Grupe, ima 60 posto dionica Dalekovoda. Među pet najvećih dioničara Dalekovoda tri su obvezna mirovinska fonda, PBZ CO, AZ i Erste plavi, dok je od pojedinačnih investitora unutar deset najvećih vlasnika i Nenad Bakić.

U prijedlogu statuta Dalekovoda koji će biti ponuđen dioničarima na predstojećoj Skupštini zadržana je postojeća odredba o temeljnom kapitalu društva od 247 milijuna i 193 tisuće kuna, uz nominalnu vrijednost dionice od deset kuna.

Uoči prethodne sjednice Skupštine dioničara Dalekovoda, Nadzorni odbor tvrtke opozvao je predsjednika Uprave Alena Premužaka i člana Uprave Ivicu Kranjčića, te na njihova mjesta imenovao Tomislava Rosandića (predsjednik) i Đuru Tatalovića.

U Dalekovodu se od 14.veljače 2014. provodi predstečajna nagodba, tijekom koje su, među ostalim, dioničari dokapitalizirali tvrtku s 210 milijuna kuna, od čega Konsolidator s 150 milijuna kuna. Prema izvješću Dalekovoda o provođenju predstečajne nagodbe za zadnji kvartal prošle godine, tvrtka je planirala prihod u prošloj godini od milijardu i 226 milijuna kuna, što je za 287 milijuna kuna slabiji rezultat od prihoda u pretprošloj godini.