Koronavirus blokirao Slovence

Kompanija iz susjedstva obustavila svoju proizvodnju u Kini zbog koronavirusa

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

30.1.2020. u 15:11

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

30.1.2020. u 15:11

Gdansk, Poland 4th, September 2014 Europe Union to cut power of vacuum cleaners to save energy. New EU rules are limiting vacuum cleaner motors to 1600W. Pictured Lady cleaning a floor in the room with the limited to 1600W vaccum cleaner. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto)
NurPhoto

Ilustracija

Iako se njihov kineski pogon nalazi 734 kilometara od Wuhana i epicentra koronavirusa, slovenski proizvođač elektromotora Domel iz Železnika kod Škofje Loke odložio je do daljnjega nastavak proizvodnje u svojoj kineskoj podružnici.

- Nastaviti ćemo proizvodnju u Kini čim na to dopusti tamošnja vlada – najavio je Boštjan Demšar, predstavnik Domela za Kinu, odgovoran i za spomenuti pogon u gradu Suzhou, u provinciji Jiangsu.

Domelova tvornica u Suzhou, prema Demšarovim riječima, prestala je s radom 24. siječnja ove godine zbog sedmodnevne proslave kineske Nove godine. Kako je u međuvremenu došlo do širenja koronavirusa s smrtnim posljedicama za 106 oboljelih te stavljanja velegrada Wuhana s 11 milijuna stanovnika u svojevrsnu karantenu, kineske vlasti izvijestile su Domel da odgodi zamišljeni nastavak proizvodnje 31. siječnja.

- Očekujemo nastavak proizvodnje 9. veljače, no pridržavati ćemo se svih uputa nadležnih državnih službi – najavio je predstavnik Domela za Kinu. Domelov pogon u Suzhouu ima 70 zaposlenih i svi su kineski državljani.

U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta Domel je pokrenuo poslovanje 2006. Bave se proizvodnjom elektromotora za usisavače, a računa se da šest od 10 usisavača koji se prodaju u Europi imaju njihov motor. Imaju predstavništva, osim u svim važnijim zapadnoeuropskim državama i u Rusiji, SAD-u, Kanadi, Australiji i Iranu. U 2018. Domel je ostvario prihode od oko 120 milijuna eura i dobit od 11 milijuna eura.

Obustava proizvodnje Domela prva je, prema dostupnim podacima, izravna posljedica širenja koronavirusa u Wuhanu na ekonomiju neke od članica Europske unije, ne računajući već evidentirane posljedice na turistički promet, ugostiteljstvo i burzovni pad vrijednosti.

Svjetski mediji već razmatraju moguće posljedice za svjetsko gospodarstvo koje je krajem pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća ostavila epidemija azijske gripe. Tada je smrtno stradalo više od milijun ljudi a svjetski bruto proizvod, prema procjeni Svjetske banke, smanjen je za jedan do dva posto.