Upozorenje HANFE

Javni dug sve više ovisan o domaćim bankama i fondovima koji 'gutaju' državne obveznice

U lipnju ove godine financijski sektor raspolagao je s 178 milijardi kuna javnog duga
Ante Žigman
 Goran Mehkek / CROPIX

Udio državnih obveznica u imovini banaka, fondova, osiguravajućih društava i ostalog financijskog sektora porastao je 40 posto u posljednjih sedam godina i u lipnju ove godine prebacio je 51 posto. Ovi podaci izneseni su na sjednici Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga u četvrtak kao pokazatelj sve jačih veza javnog duga i imovine financijskog sektora u zemlji.

- U Hrvatskoj je posljednjih godina zapažen uzlazni trend izloženosti financijskog sektora prema državi te je iznos kredita i obveznica RH koji drže financijske institucije tijekom sedam godina porastao za preko 40 posto, sa 126 milijardi kuna u ožujku 2012. na 178 milijardi kuna u lipnju 2019. - ukazano je na sjednici Savjeta HANFE.

Razvidno je, prema istim izvorima, da se financiranje javnog duga putem vrijednosnih papira značajno oslanja na sektor financijskih usluga koji je na kraju lipnja 2019. držao 45 posto ukupnih izdanih vrijednosnih papira RH.

Raščlanjujući uvjete na tržištu koji su stimulirali povećanje udjela vrijednosnica države u imovini financijske industrije, Savjet HANFE primjećuje kako su ulaganja u državne obveznice bila su atraktivna ulagačka strategija i u usporedbi s anualiziranim prinosom domaćeg burzovnog indexa CROBEX koji je u razdoblju od kraja 2008. do 2019. godine iznosio 1,4 posto.

- Usporedna analiza prinosa dugoročnih državnih obveznica pokazuje da su prinosi na RH obveznice u razdoblju nakon 2008. u prosjeku iznosili 4,5 posto, što je više od prinosa usporedivih obveznica Srednje i Istočne Europe i ostalih zemalja Europske unije – navodi Savjet dodajući kako su na spomenutoj sjednici razmotreni i rizici povećanja izloženosti sektora financijskih usluga prema državnim obveznicama.

Savjet HANFE daje mišljenja, stručne i znanstvene savjete radi razvoja i unaprjeđenja nadzorne prakse. Čini ga devet članova, uz predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Antu Žigmana, tu je i pet članova koje biraju predstavnici udruga pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i tri člana koje imenuje Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:32