Zahtjevi dioničara HT-a

Dio dioničara Hrvatskog Telekoma traži isplatu veće dividende od prijedloga Uprave

Dok Uprava HT-a predlaže dioničarima ukupno deset kuna dividende, mirovinci traže 29 kuna
Novi direktora HT-a Konstantinos Nempis sa zaposlenicima
 Konstantinos Nempis LinkedIn/HT

Na predstojećoj Skupštini dioničara Hrvatskog Telekoma zakazanoj za 6.svibnja ove godine dioničari iz reda mirovinskih fondova tražiti će isplatu znatno veće dividende iz dobiti kompanije u prošloj godini od one koju je predložila Uprava. Dok Uprava iz prošlogodišnje dobiti nudi sedam kuna po dionici, njoj suprotstavljeni prijedlog mirovinaca traži dvanaest kuna i devetnaest lipa po dionici.

- Društvo i dalje u višegodišnjem razdoblju drži neprimjereno visoka sredstva u novcu i novčanim ekvivalentima – prvi je u nizu razloga koji devet mirovinskih fondova predvođenih Raiffeisein društvom za upravljanje mirovinskim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima navode u svom protuprijedlogu za isplatu dividende HT-a.

Fondovi navode i kako HT ima dovoljno jak tijek novca unutar tvrtke za investicije i otkup vlastitih dionica koji je, smatraju mirovinci, u interesu društva. Uprava HT-a predložila je, osim dividende od sedam kuna za prošlu godinu, i isplatu dodatne dividende od tri kune po dionici iz dobiti ostvarene prije 2018..

I na drugi prijedlog mirovinci su dostavili protuprijedlog, zahtijevajući isplatu 16 kuna i 94 lipe po dionici iz dobiti HT-a napravljene u pretprošloj i prethodnim godinama, čime bi ukupna dividenda isplaćena nakon svibanjske skupštine, prema ideji mirovinaca, iznosila 29 kuna i 13 lipa.

- Isplata ukupne dividende od 29,13 kuna po dionici temelji se na pretpostavci da Društvo isplati cjelokupnu nekonsolidiranu neto dobit ostvarenu u 2018. godini te veći dio zadržane dobiti prethodnih godina, uvažavajući umanjenje zadržane dobiti koje Društvo provodi zbog otkupa vlastitih dionica – navodi se u prijedlogu mirovinaca.

Mirovinski fondovi ocjenjuju i kako je ostvarena konsolidirana dobit HT-a veća od iznosa predstavljenog u pozivu na Skupštinu dioničara kao nekonsolidirane dobiti, pa bi, zaključuju, kompanija imala prostora isplatiti i veću dividendu po dionici od one koju predlažu fondovi i to, ističu, samo za 2018. godinu.

Uprava HT-a iskazala je dioničarima dobit za prošlu godinu od milijardu i 412 milijuna kuna. Od potonjeg iznosa, prema ideji Uprave, 990 milijuna i 660 tisuća kuna odvojilo bi se za isplatu dividende, a ostatak bi se iskoristio za povećanje temeljnog kapitala tvrtke.

Od 990 milijuna i 660 tisuća kuna rezrervirane za dobit dioničarima, predložila je Uprava, 568 milijuna i 536 tisuća kuna bilo bi isplaćeno kroz dividendu od sedam kuna po dionici, dok bi ostatak išao u zadržanu dobit kompanije.

Protuprijedlog mirovinaca je da se 990 milijuna i 660 tisuća kuna podijeli dioničarima, dok su suglasni s povećanjem temeljnog kapitala iz dijela dobiti za prošlu godinu. Mirovinski fondovi koji su se suprotstavili podjeli dobiti HT-a po modelu Uprave, drže 9,47 posto kapitala kompanije.

Na predloženi dnevni red Skupštine dioničara HT-a stigli su i protuprijedlozi nekolicine malih dioničara koji traže da se Upravi društva ne da predložena razrješnica zbog, kako navode, kršenja radničkih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:09