Investicija iz Češke

Češki energetski holding uložio 80 milijuna eura u Hrvatskoj i sprema novu investiciju

Uskoro će GEEN Holding u Gospiću početi gradnju treće elektrane na biomasu u Hrvatskoj
Elektrana češkog GEEN Holdinga u Županji
 Geen

Češki GEEN Holding, jedan od najvećih srednjoeuropskih proizvođača struje iz obnovljivih izvora energije, uskoro će u Gospiću početi izgradnju svoje treće elektrane na biomasu u Hrvatskoj.

- Ovih dana pokrenut ćemo završnu fazu pripreme lokacije na projektu u Gospiću. Izgradnja će uslijediti uskoro, a nakon godinu dana bit će gotova i spojena na mrežu. U prvoj polovici 2021. postrojenje će biti u punom pogonu. Trenutno se preko pedeset posto potrebne opreme već proizvodi – poručili su nam iz sjedišta GEEN Holdinga u Češkoj.

Početkom prosinca prošle godine GEEN Holding stavio je u funkciju elektranu na drvnu biomasu u Županji, a u listopadu 2018. proradila im je energana na isti pogon u Benkovcu. Sirovina za proizvodnju u obje elektrane je drvni otpad.

- Ukupna ulaganja u Benkovcu i Županji iznose 80 milijuna eura. Električna energija iz naših dvaju elektrana se distribuira putem HERA-e, a toplinsku energiju koriste druge hrvatske privatne tvrtke u razne poslovne svrhe.Elektrane na biomasu u Hrvatskoj predstavljaju 40 posto instaliranog kapaciteta u našim elektranama – navode u GEEN Holdingu koji u Češkoj raspolaže s 9 fotonaponskih i pet hidroelektrana, u Slovačkoj s dvije hidroelektrane i jednom fotonaponskom elektranom a u Gruziji imaju hidroelektranu.

Ukupna količina električne energije koju proizvode sve elektrane u GEEN Holdingovu portfelju trenutno iznosi 113 milijuna kilovatsati. Izlazna snaga elektrane u Županji je 4,93 megavatsati električne energije, a energane u Benkovcu 4,96 megavatsati. Kapaciteti toplinske energije postrojenja u Županji i Benkovcu kreću se između osam i deset megavata.

Na pitanje zašto su odabrali Hrvatsku za jedno od svojih glavnih tržišta, u GEEN Holdingu kažu kako su prepoznali potrebu naše zemlje za stabilnim i snažnim izvorima energije.
- Energetika u Hrvatskoj značajno ovisi o ugljenu i plinu iz inozemstva. Kapacitet mogućnosti, na primjer, za nove hidroelektrane vrlo je ograničen. Stoga smo u Hrvatskoj vidjeli poslovnu priliku za razvoj i pogon elektrana na biomasu – kažu u češkoj kompaniji, čiji se godišnji prihod kreće oko 30 milijuna eura.

Najavljuju kako će se u sljedećim mjesecima i godinama usredotočiti na povećanje učinkovitosti elektrana u Benkovcu i Županji te na bolju upotrebu proizvedene topline prvenstveno, ističu, za proizvodnju peleta.

- Samo bi projekt proizvodnje peleta mogao donijeti 20 novih radnih mjesta u Hrvatskoj – procjenjuju u GEEN Holdingu.

Prema registru Hrvatske energetske agencije, šezdeset hrvatskih tvrtki ima dozvole za proizvodnju električne energije. Uz postrojenja GEEN Holdinga, još desetak tvrtki s dozvolom HERA-e proizvodi struju iz drvnog otpada. Iako nije jedina strana kompanija koja je u Hrvatskoj uložila u proizvodnju energije iz biomase, GEEN je svakako najveći ulagač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 13:59