Signalitics

Čelnik Fed-a se osvrnuo na Coronavirus: Zasigurno će biti implikacija po ekonomsku izvedbu

U skladu sa tržišnim očekivanjima, američka centralna banka je na jučerašnjem sastanku zadržala bazični kamatnjak nepromijenjenim na ciljanoj razini raspona od 1,5-1,75%.

Na samoj press konferenciji za novinare, čelnik Fed-a Jerome Powell, izrazio je optimizam s jedne strane ali i zabrinutost s druge strane. Powell se osvrnuo na aktualno širenje Coronavirusa te istaknuo kako će zasigurno biti implikacija po ekonomsku izvedbu Kine te da će centralna banka pozorno motriti situaciju kako bi procijenila učinke na američku i svjetsku ekonomsku sliku.

Podsjećamo kako je S&P rejting agencija je upozorila da ukoliko se bolest značajno proširi, utjecaj na kineski rast u ovoj godini bi mogao iznositi negativnih 1,2postotna boda nakon što je u prošloj godini ekonomija ostvarila najnižu stopu rasta u gotovo tri desetljeća.

Što se tiče same svjetske ekonomske slike, Powell je izrazio generalno optimistična očekivanja uslijed povoljnih financijskih uvjeta, labavljenja trgovinskih tenzija, smanjenih neizvjesnosti po pitanju Brexita te prvih znakova stabilizacije sentimenta u prerađivačkom sektoru.

Govoreći o budućem smjeru monetarne politike, Powell je jasno dao do znanja kako vjerojatnost promjene bazičnog kamatnjaka u kratkom roku ostaje niska neovisno o tome da li govorimo o promjeni naviše ili naniže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:37