RABLJENI AUTOMOBILI

Polovni Alfa Romeo Stelvio se vozi sjajno, a po nekim je stvarima bolji od njemačke konkurencije

Ono po čemu se Stelvio zaista ističe je upravljanje, koje je direktno i izuzetno brzo što je rijetkost u segmentu SUV-ova
Alfa Romeo Stelvio
 Zvonimir Jurčić

Nakon što je Alfa Romeo prije više od tri godine na tržište lansirao svoj prvi SUV – Stelvio, dogodio se "prasak". Raniji primjerci elegantnog SUV-a srednje klase prošli su svoj prvi opće pregled njemačkog ADAC-a, i čini se kako se Stelvio dobro snalazi.

Strategija sa Stelvijom imala je fokus na stilu i praktičnosti, dok je udobnost dobila primat nad performansama i upravljanjem. Alfin prvi moderni SUV temelji se na istim osnovama kao i Giulia, impresivna limuzina koja je izazvala BMW-ovu seriju 3.

image
Alfa Romeo Stelvio
Zvonimir Jurčić

Što se tiče Stelvijovih suparnika, on je nešto viši do Porschea Macana, i nešto niži od BMW-a X3. Karoserija koristi dosta aluminijskih dijelova, što ga čini lakšim, a ‘ispod kože‘ proteže se dosta tehnologije, od kojih je najzanimljivija opcija pogona na stražnje kotače u 2.2-litrenom dizelskom motoru, za razliku od ostalih modela u asortimanu s AWD-om.

Kad smo kod motora, izbor se sastoji od 2,0-litrenog turbopunjenog benzinca od 200, 250 ili 280 KS i 2,2-litrenog dizelaša s rasponom snage od 150, 160, 180, 190 ili 210 KS. Za prave entuzijaste postoji i Quadrifoglio izvedba u obliku benzinskog 2,9-litrenog twin-turbo V6 koji proizvodi 510 KS i 600 Nm okretnog momenta, s pogonom na sva četiri kotača koji je posuđen od Maseratija.

image
Alfa Romeo Stelvio
Alfa Romeo

Kao što biste od svake Alfe očekivali, Stelvio je kompetentan na cesti. Zapravo je veoma sličan Giuliji, te je svaka izvedba motora impresivna. Snažnije dizelske opcije posebno su odzivne, no neki konkurenti, poput Porsche Macana ili Audija Q5, ipak su malo ‘brži‘.

Međutim, ono po čemu se Stelvio zaista ističe je upravljanje, koje je direktno i izuzetno brzo te sadrži fluidnost koja je rijetka u segmentu SUV-ova. U svakoj situaciji osjeća se stabilno i sigurno, dok je s druge strane veoma zabavan. Loša strana je što će nekima biti previše ‘krut‘, zbog čega će osjetiti svaku neravninu i rupu na cesti.

image
Alfa Romeo Stelvio
Zvonimir Jurčić

Međutim, nagib je toliko dobro odrađen da ga nagle promjene smjera ne ometaju toliko. Iako su suparnici iznutra tiši, dodatna buka bi nekima mogla biti dobrodošla jer pruža atmosferu sportskog karaktera po kojem je Alfa Romeo oduvijek bio poznat.

Dizelske izvedbe su ekonomičnije - 2,2-litrena dizelska izvedba sa 180 KS je jedina koju možete dobiti s pogonom na stražnje kotače, pri čemu prosječna potrošnja iznosi 5.5 l/100 km. Naša preporuka je 2.2-litreni dizel od 210 KS, koji nudi malo više snage od slabijih modela, dok je ekonomičnost relativno zadržana.

image
Alfa Romeo Stelvio
Zvonimir Jurčić

Što se tiče razine opreme, Stelvijov standard uključuje aluminijske 17-inčne naplatke, kožni upravljač, infotainment sustav širine 6,5 inča, automatsko kočenje u slučaju nužde s prepoznavanjem pješaka, tempomat, prednje i stražnje parking senzore, električna vrata prtljažnika i automatska svjetla i brisače.

Sjedala djelomično presvučena kožom i 18-inčne ‘cipele‘ su opcionalni i dio ‘Luxury‘ ili ‘Sport‘ paketa, dok ‘Business‘ modeli dobivaju satelitsku navigaciju i ksenonska prednja svjetla. Najvišu razinu opreme nudi ‘Speciale‘ paket, koji uz sve navedeno dolazi uz 19-inčne alu naplatke s 10 krakova i crvenim kočionim čeljustima, preklopnim retrovizorima na vratima i grijanim kožnim sjedalima.

image
Alfa Romeo Stelvio
Zvonimir Jurčić

Položaj vožnje je izvrstan i višestruko podesiv, iako je stražnja vidljivost ograničena debelim stupovima i malim središnjim zrcalom. Armaturna ploča završena je profinjeno s nekoliko sportskih dodira. Sprijeda postoji dovoljno mjesta da se viši vozač i suvozač rastegnu, iako je stražnji prostor ograničen. Prtljažnik je sa svojih 525 litara veći od Macanovog, dok je manji od X3-ovog, a stražnji poklopac koji je u standardu električan veoma je praktičan.

Pouzdanost Stelvia još uvijek nije potpuno istraženo područje, a poznato je da su talijanski automobili iz Torina ‘mješovita roba‘. Ono što znamo jest da Alfa Romeo posljednjih godina pati od nekih električnih problema, od električnog rada sjedala i poklopca prtljažnika do samog pokretanja automobila, a stariji modeli su posebno škakljivi. Uz to, sve drugo je na relativno dobrom glasu.

image
Alfa Romeo Stelvio
Alfa Romeo

Na našim prostorima očekivano su najpopularniji dizeli. Cijene na domaćim oglasnicima rabljenih automobila počinju od 22.000 eura (165.000 kuna). Odlični primjerci s manje od 80.000 kilometara na satu dostupni su od 30.000 eura (225.000 kuna), dok se novi primjerci proizvedeni ove godine cijene i do 53.000 eura (400.000 kuna).

TEHNIČKI PODACI

(2017-pr.) Alfa Romeo Stelvio 2.2d AWD Automatic

Motor: turbodizelski

Obujam: 2143 cm3

Cilindri: rednih 4

Ventili: 16

Snaga: 210 KS (154 kW)

Okreni moment: 470 Nm

Pogon: na sva četiri kotača

Mjenjač: automatski, 8 brzina

Najveća brzina: 215 km/h

0-100: 6.6 sekundi

Masa: 1659 kg

Prtljažnik: 525 l

Dimenzije: 469 x 190 x 167 cm

Međuosovinski razmak: 282 cm

Prosječna potrošnja: 5.5 l/100 km

CO2: 127 g/km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:37