Do kraja godine rade besplatno

Znate li kolika je razlika u plaćama između žena i muškaraca u Europskoj uniji?

Prema provedenim istraživanjima osobni dohodak žena u privatnom sektoru je za 16,2 posto niži u odnosu na dohodak njihovih muških kolega
Okrugli stol '3. studenoga - dan od kada žene do kraja godine rade besplatno – zašto?'
 Jozo Vrdoljak

U prostorijama HGK Županijske komore Split , održan je okrugli stol na temu razlike u plaćama između muškaraca i žena. Okrugli stol održan je pod nazivom "3. studenoga - dan od kada žene do kraja godine rade besplatno – zašto?", s osnovnim ciljem skretanja pažnje na ovu temu.

Usporedi li se prosjek primanja žena s primanjima njihovih muških kolega, simbolički rečeno žene od 3. studenoga do kraja godine rade besplatno.

''Prema provedenim istraživanjima osobni dohodak žena u privatnom sektoru je za 16,2 posto niži u odnosu na dohodak njihovih muških kolega za isti posao. U različitim zemljama taj je postotak različit, pa tako primjerice u Rumunjskoj iznosi pet posto dok je gospodarski razvijenoj Njemačkoj ta razlika čak 21, a u Francuskoj 15 posto . Najveća razlika je u Estoniji gdje iznosi 25 posto. Problem, dakle, postoji i zato ga moramo rješavati'', poručila je predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Dragica Jerkov, koja je iznijela podatak da je Hrvatska otprilike na EU prosjeku što se tiče razlike u primanjima žena i muškaraca za isti posao.

Jozo Vrdoljak
Okrugli stol na temu razlike u plaćama žena i muškaraca

Nataša Bakotić, koja je moderirala skup, iznijela je podatak da je 20 posto žena, u odnosu na 14 posto muškaraca, izloženo riziku od siromaštva kada završne radni vijek.

Članica uprave AD Plastik Grupe Katija Klepo, naglasila je da u ovoj tvrtki nema bitne razlike između muškarca i žene s obzirom na plaće za isti posao.

„Ženama je što se tiče napredovanja i dolaska na određenu poziciju unutar AD Plastika vrlo sličan put kao što ga imaju i naše muške kolege. Druga je stvar što žena mora biti svjesna izazova koje nosi određena pozicija. Među tim izazovima, svakako je i spremnost na poslovna putovanja. Za ženu je važno da mora dobro organizirati privatni i poslovni dio života. Sigurna sam da će se ove razlike koje postoje u budućnosti smanjiti.“, istaknula je Katija Klepo.

Jozo Vrdoljak
Okrugli stol na temu razlike u plaćama žena i muškaraca

Svoje stavove o tome zašto je to tako te prijedloge kako to promijeniti iznijele su istaknute poduzetnice, poslovne žene i predstavnice institucija.

Panelistice su se osvrnule na stanje u svojim poslovnim sredinama te ukazale na niz faktora koji utječu na ovakvu situaciju – od onih subjektivnih, poput nižeg samopouzdanja žena, koje češće biraju niže plaćena zanimanja koja mogu više prilagoditi obiteljskim obvezama, do nedostatne infrastrukturne podrške – radnog vremena vrtića, kao i danas sve potrebnije podrške za osobe starije dobi.

Ukazano je na važnost edukacije, kao i na važnost isticanja primjera uspješnih žena te postojanja žena mentorica. Navedeni su brojni prijedlozi kako bi se ovakvo stanje popravilo poput poreznih rasterećenja i fleksibilnog radnog vremena. Također je istaknuto da organizacije trebaju prepoznati i znati koristiti različiti potencijal i različitu energiju kojom raspolažu muška i ženska radna snaga te je iskoristiti kao prednost u poslu.

Jozo Vrdoljak
Okrugli stol '3. studenoga - dan od kada žene do kraja godine rade besplatno – zašto?'

Opća poruka skupa je da treba kontinuirano i uporno raditi na rušenju predrasuda i stereotipa, da je dosta toga što država još može i treba učiniti, ali i da je puno toga na samim ženama, koje su obrazovane te se trebaju osnažiti i boriti za sebe.

''HGK - Županijska komora Split je organizirala današnji okrugli stol u suradnji s Hrvatskom udrugom poslovnih žena Krug kako bismo ukazali na činjenicu da su žene i dalje manje plaćene za isti posao nego njihove muške kolege te da na ovom području kao društvo imamo još dosta za napraviti kako bi se ovakva situacija promijenila i popravila'', rekao je predsjednik HGK ŽK Split Joze Tomaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:44