Cijene rastu

Život u Lijepoj našoj sve je skuplji, najviše su porasle cijene stanovanja i prijevoza

U usporedbi s kolovozom 2017., život u Hrvatskoj je skuplji 2,1 posto
Ilustracija
 Marko Todorov / Hanza Media

U Hrvatskoj su u kolovozu cijene kako dobara, tako i usluga, porasle, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Naime, u usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom, ove je godine život u Lijepoj našoj skuplji 2,1 posto, a najviše su porasle cijene stanovanja i prijevoza, objavila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Tako su u kolovozu stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva poskupjeli 3,4 posto na godišnjoj razini, dok je prijevoz skuplji čak 6,2 posto. Uz to, rast cijena zabilježen je i u restoranima i hotelima i to od 2,4 posto, a usluge iz područja rekreacije i kulture ove godine koštaju jedan posto više nego u kolovozu 2017. Dodatno, alkoholna pića i duhan u prosjeku su na godišnjoj razini 2,9 posto skuplji od cijena u istom razdoblju lani, komentirala je HGK.

S druge strane, taj je rast niveliran i padom cijena, a na godišnjoj su razini najviše pale cijene odjeće i obuće, i to za 1,6 posto, čiji je prosječni pad i u kolovozu bio rezultat sezonskih sniženja. Slijede cijene komunikacija koje su na godišnjoj razini pale za neznatnih 0,1 posto, piše u komentaru Komore, a cijene obrazovanja ostale su na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu.

No, gledajući strukturu glavnih skupina prema namjeni potrošnje, u kolovozu ove godine cijene su u pravilu bile nešto više nego u kolovozu prošle godine, a u državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između jedan posto i četiri posto. Ističe se jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:48