Novo doba

Zemlja u kojoj deseci milijuna žive u siromaštvu imat će najveći skok u broju milijunaša

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.1.2019. u 9:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.1.2019. u 9:28

A Nigerian man looks at a vehicle by German carmaker Porsche in Lagos March 14, 2012. Porsche officially opened a new car dealership on March 16 in the heart of Lagos' wealthiest district, Victoria Island, a place with one of the world's highest concentrations of millionaires. High-end goods producers are increasingly targeting sub-Saharan Africa, as its economic growth starts to dwarf other continents. As rich Western countries face a slowdown, sub-Saharan African economies are expected to see growth of six percent on average in 2012, according to the IMF. Nigeria, Africa's second biggest economy, grew 7.68 percent in the last quarter of 2011, one of the fastest in the world.
Picture taken March 14, 2012. REUTERS/Monica Mark (NIGERIA - Tags: TRANSPORT BUSINESS SOCIETY) - GM1E83K0SU201
Monica Mark / REUTERS

Nigerijac razgledava Porsche u Lagosu

Gospodarske sile poput SAD-a, Kine i Japana možda su zemlje s najvećim udjelom svjetskog bogatstva, no kada je riječ o nastanku novih milijunaša prilike za to javljaju se na nekim iznenađujućim prostorima.

To je pokazalo novo istraživanje tvrtke za istraživanje bogatstva Wealth-X, koje je utvrdilo da su zemlje na putu najsnažnijeg rasta broja imućnih osoba one u nastajanju na području Afrike, Azije i Europe.

Najnovija studija, temeljena na istraživanju provedenom na više od 540 tisuća imućnih pojedinaca, onih s neto bogatstvom od 1 do 30 milijuna dolara, donosi prognoze za rast globalnog bogatstva u idućih pet godina. U obzir je pritom uzela sadašnje razine bogatstva, procjene rasta stanovništva i predviđene buduće prilike za ulaganja.

Studija je tako pokazala da je sjevernoafrička zemlja Nigerija u samom vrhu i na putu da ostvari rast broja imućnih osoba po godišnjoj stopi od čak 16,3 posto do 2023. godine. Slijede Egipat s 12,5-postotnim rastom i Bangladeš s 11,4-postotnim rastom.

U izvješću se ukazuje na trend koji je zajednički među procjenama rasta, a to je da manje razvijene zemlje s nižom početnom bazom – u ovom slučaju visine bogatstva - bilježe veći relativni rast.

Sigurno bi daleko teže bilo gigantima poput SAD-a i Kine, s respektabilnih 8,7 milijuna odnosno 1,9 milijuna milijunaša, da ostvare iste stope rasta, premda se Kini predviđa impresivan rast od 9,8 posto. No, istraživanje je otkrilo i neke netipične zanimljive primjere.

Iznenađenje su Poljska i Kenija, ističe se u studiji, a kao razlog navode to što te zemlje ne pripadaju tradicionalnim skupinama vodećih gospodarstava u nastajanju poput onih iz skupine BRICS -Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika - te MINT - Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska.

Pojedinačni razlozi za rast broja milijunaša bitno se razlikuju među zemljama.

Zemlje bogate sirovinama poput Nigerije i Egipta mogu vjerojatno većinu akumuliranog bogatstva pripisati izvozu energije, navela je tvrtka Wealth-X u zasebnom istraživanju iz 2018.

Bangladeš - koji bilježi najbrži rast ultra bogate populacije, s netom vrijednim bogatstvom od preko 30 milijuna dolara, u proteklih pet godina - svoj uspjeh zahvaljuje brzoj urbanizaciji i pojačanim infrastrukturnim ulaganjima.

Vijetnam, Indija, Filipini i Kenija ostale su zemlje koje su također osjetile pozitivne efekte većih strukturnih ulaganja, a Ukrajina i Poljska mogu većinu rasta u novije vrijeme pripisati skoku u tamošnjim tehnološkim sektorima.

Kina, rasadnik novog bogatstva, nastavlja imati koristi od sveobuhvatnih vladinih gospodarskih programa. Tom azijskom divu predviđa se da će u idućih pet godina biti matična zemlja za 32 od 40 najimućnijih gradova u svijetu.