Napokon odluka?

Zdravko Marić: 'Do kraja tjedna bi trebali imati neku vrstu rješenja situacije u Uljaniku'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 11:14

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 11:14

Zagreb, 140318.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavic i ministar financija Zdravko Maric potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu financija. Ugovorima o dodjeli 7,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda financirat ce se dva projekta Ministarstva financija.
Na fotografiji: Zdravko Maric.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu uoči užeg kabineta Vlade da se vrlo intenzivno radi na rješenju situacije u Uljaniku te da bi "do kraja tjedna neku vrstu rješenja trebali imati".

Što se tiče dugoročnog rješenja, Marić je podsjetio da je na planu restrukturiranja Uljanika dugo radila aktualna uprava i konzultanti koje je uprava odabrala te istaknuo da Vlada u tome nije sudjelovala, nego da je dobila taj plan i da je "sigurno na određeni način i u obvezi komunicirati ga s Europskom komisijom".

Štrajk u brodogradilištu 3. maj, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je prije tjedan dana, a Štrajkaški odbor je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. Dakle, radnici dolaze na posao, ali ne rade i štrajkaju na svojim radnim mjestima.

O dugoročnom rješenju situacije u Uljanik grupi i općenito u brodograđevnoj djelatnosti, Marić kaže da treba još dodatno razgovarati, ocijenivši to kao poprilično važno pitanje.

Na pitanje bi li bilo prihvatljivo iz perspektive Komisije i EU pravila o tržišnom natjecanju da država bude jamac za kredit kod komercijalne banke, Marić je odgovorio da mu je to teško komentirati, no kako su pravila poprilično poznata. Napominje da sve što je vezano za državne potpore više nije u ingerenciji bilo koje pojedine zemlje članice, već prije svega Komisije.

Upitan je li njemu to prihvatljivo iz perspektive proračuna i javnih financija, Marić je ponovio da je njegova zadaća prije svega očuvanje interesa poreznih obveznika te nacionalnih interesa "u smislu očuvanja i održavanja svega onog što skupa kao građani privređujemo i uplaćujemo u javne financije".

Na pitanje je li prebrojao koliko je na kraju bilo sastanaka na temu Agrokora, Marić je odgovorio "ja nisam prebrojao".