America's Cup u malom

"Zbog ovog projekta će Hrvatska postati jedriličarsko središte", tvrdi Kristjan Staničić

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2018. u 9:36

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2018. u 9:36

Sibenik, 250717.
Marina D-Marin MDa.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

D-Marin Mandalina

Šibenik je spreman za nautički događaj godine. Prvi put u povijesti D-Marin Mandalina ugostit će najbolje svjetske jedriličare i poslovne ljude na prestižnoj regati klase TP52. Svih 13 jedrilica već su stigle u Hrvatsku, posade jedre u šibenskom akvatoriju, a 22. svibnja i službenom trening regatom započinje Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Week. Dolazak višestrukih olimpijskih pobjednika poput Sir Bena Ainslijea, Roberta Scheidta i Santiaga Langea, sudionika i osvajača America's Cupa i Volvo Ocean Racea te uglednih biznismena imat će pozitivan utjecaj i na turizam. Hrvatska će se organizacijom najjače svjetske jedriličarske serije još više profilirati kao zemlja stvorena za jedrenje i rekreacijski jahting.

„Velika međunarodna događanja dokazano imaju iznimnu promotivnu vrijednost za cjelokupni hrvatski turizam. Naša očuvana priroda, more i otoci, naglašavaju ono najljepše što Hrvatska ima te predstavljaju iznimno bogatu resursnu osnovu koja našu zemlju svrstava u sam vrh nautičkih destinacija. Kako je riječ o jednoj od najprestižnijih regata na svijetu ponosni smo partneri projekta zbog kojeg će Šibenik, Zadar, ali i cijela Hrvatska postati jedriličarsko središte svijeta“, tvdi direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Ovogodišnje izdanje TP52 SUPER SERIES dobilo je već nadimak „America's Cup u malom“ jer će upravo ova klasa jedriličarima i vlasnicima služiti kao priprema u borbi za najstariji sportski trofej na svijetu. Tri izazivača među kojima su legendarna Pradina Luna Rossa, American Magic te britanski tim koji vodi Sir Ben Ainslie u Hrvatskoj će praktički položiti kamen temeljac za Auckland 2021. Regate klase TP52 odvijaju se na prestižnim destinacijama poput Porto Cerva, Key Westa, Caprija, Miamija. Svijet će sada obići i slike hrvatskih prirodnih ljepota.

„Iako je u ovom prestižnom događaju fokus na jedrenju, riječ je ipak i o izrazito velikoj promociji Šibenika, ali i cijele Hrvatske, s obzirom na to da u naš grad dolaze brojni priznati ljudi iz poslovnog svijeta, olimpijski pobjednici i pobjednici najznačajnijih svjetskih regata. Šibenčani i svi naši gosti moći će svjedočiti jednom prvoklasnom i iznimno važnom sportsko-turističkom događaju, koji će se pozitivno odraziti na turističke rezultate u Šibeniku, ali i sliku Šibenika u svijetu", naglasio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Week u D-Marin Mandalina traje do 27. svibnja. Od srijede do nedjelje u planu je održavanje deset jedrenja, a službeni start svaki je dan u 13.00 sati. Najbolji svjetski jedriličari ostaju u Hrvatskoj i idući mjesec jer je D-Marin Dalmacija domaćin 52 SUPER SERIES Zadar Royal Cupa od 20. do 24. lipnja.