Z. Marić o nagodbi i gorivu:

Zbog afere Hotmail DORH me još nije zvao, a cijena benzina u okviru je naših projekcija

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2018. u 12:09

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2018. u 12:09

Zagreb, 210518.
Hotel International, Miramarska ulica.
Medjunarodni znanstveni skup Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podrzati uvodjenje eura.
Na fotografiji: Zdravko Maric.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media

Zdravko Marić, ministar financija

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak na marginama međunarodnog znanstvenog skupa "Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura", kako ga zbog afere Hotmail još nije kontaktirao nitko iz Državnog odvjetništva.

"Ne, nitko me još nije zvao", rekao je Marić odgovarajući na upit novinara je li ga zbog afere Hotmail kontaktirao netko iz DORH-a.

Novinari su ministra upitali i može li nagodbu u Agrokoru donijeti privremeno vjerovničko vijeće te hoće li zbog toga biti posljedica, na što je Marić odgovorio kako on nije prava adresa za to te kako treba vidjeti što piše u Zakonu o izvanrednoj upravi, što kaže to vijeće i izvanredna uprava.

Ponovio je također i da cijeli proces gleda isključivo iz perspektive ukupnog gospodarstva, interesa poreznih obveznika i samog proračuna.

"U ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije, kondicionale - što ako scenarij. Prema onome što smo čuli u petak u Opatiji, na panelu o Agrokoru, proizlazi da se približavamo trenutku nagodbe. Očito još uvijek nisu sve stvari u potpunosti jasne, pa ćemo vidjeti ovih dana gdje smo i što smo", rekao je Marić odgovarajući na upit koliko su rizici za proračun, ako do nagodbe ne dođe.

"Što se tiče izloženosti HBOR-a, krediti HBOR-a koji su odobreni društvima iz koncerna Agrokor, jedni su od rijetkih u kapitalnoj strukturi Agrokora koji su osigurani kolateralima. HBOR je u tom smislu osiguran na nekretnine, uz ostale instrumente osiguranja", rekao je Marić, dodajući da se od samog početka vodi briga i o tim stvarima.

Na upit postoji li mjesto Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u nagodbi i procesu nagodbe, Marić je rekao kako misli da postoji, kako osobno nije involviran operativno u taj proces, ali kako jesu stručne službe i HBOR.

"Ne bih ništa u ovom trenutku prejudicirao, da ne bih nešto rekao u ovom trenutku što nije oportuno. Što se tiče same nagodbe, pričekajmo još malo", naglasio je ministar financija, koji smatra i da ulogu Vlade i premijera Andreja Plenkovića treba gledati ne samo kroz prizmu jednog segmenta nego više stvari, kao primjerice i područja porezne politike i sl.

Na upite o rastu cijena naftnih derivata na hrvatskom tržištu te hoće li Vlada reagirati snižavanjem trošarina, ministar financija je ponovio kako u ovom trenutku kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu ne odstupa značajnije od onoga što je originalno predviđeno u kalkulacijama za proračun i projekcijama za ovu godinu.

"Rezultat toga je i rast maloprodajnih cijena goriva, benzina i dizela. Međutim, nisu izašle iz onih okvira koje smo si u nekom projekcijskom razdoblju stavili", rekao je ministar financija, podsjećajući da je kod cijena goriva bilo nekoliko psiholoških granica - nekada je ona bila 7 kuna po litri, pa 8 kuna, a sada i 10 kuna po litri.

"Mi imamo mehanizme, ako do toga dođe, ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može na taj način uskočiti. Međutim, ne bih u ovom trenutku to ništa najavljivao, o trošarinama ćemo također u sklopu cjelokupnog novog paketa poreznih izmjena gledati", rekao je Marić.

Dodaje kako pri tome treba uzeti u obzir i početak turističke sezone."Početak je turističke sezone, dolazi velik broj stranaca u Hrvatsku, tako da nemojmo ni taj element zanemariti po pitanju cijena trošarina", rekao je.