Doprinos zajednici

Završen prvi krug natječaja: Za titulu najboljeg EU projekta u RH bori se 21 natjecatelj

AUTOR:

  • Karla Juničić

OBJAVLJENO:

2.7.2020. u 10:27

AUTOR:

  • Karla Juničić

OBJAVLJENO:

2.7.2020. u 10:27

Zagreb, 190620.
Okrugli stol Jutarnjeg lista.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Zeljko Grgic / CROPIX

Okrugli stol Jutarnjeg lista

Prvi krug natječaja izbora za najbolji EU projekt je zaključen. Primljeno je više od 35 važećih prijava iz svih dijelova Hrvatske, od kojih je 21 ušla u uži krug natjecanja.

Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i projektom Župan.hr provodi Izbor za najuspješnije EU projekte u Republici Hrvatskoj. Često građani nisu dovoljno osviješteni koliko EU projekti pridonose njihovoj zajednici. Zato prezentacijom uspješnih EU projekata i ovim natječajem Jutarnji list želi istaknuti doprinos i značaj koji ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Hrvatske.

Europska obitelj

“Europski projekti zaista mijenjaju naš život na bolje, a to se najbolje vidi upravo na regionalnoj i lokalnoj razini već dugi niz godina”, izjavio je Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020. ima na raspolaganju čak 10,7 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi 2529 eura po stanovniku. Od toga, najveći se dio odnosi na Europski fond za regionalni razvoj (39,7%) i Kohezijski fond (23%). U prethodnoj godini Hrvatska je iz fondova EU iskoristila 3.965,054.454 eura, što je 31 posto od planiranog iznosa.

“Regionalne razvojne agencije u tom su razdoblju doista bile najvažnija karika u povlačenju europskih sredstava i osmišljavanju projekata.

Popularizacijom projekata i izborom onih najboljih želimo još više osvijestiti važnost koju imaju za poboljšanje života svih hrvatskih građana. Benefit koji svi zajedno imamo od života u europskoj obitelji puno je više od bespovratnih sredstava koje koristimo”, rekao je Pauk.

Prvi krug natječaja bio je otvoren 30 dana, zaključno do 10. lipnja 2020. godine. Peteročlani žiri, u čijem su sastavu dva predstavnika Hrvatske zajednice županija (Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije, i Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije), predstavnica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), te predstavnici projekta Župan.hr (Zdravko Ivić) i Hanza Medije (Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije), odabrao je konsenzusom 21 projekt koji je ušao u drugi krug izbora.

Četiri kategorije

U izboru najboljeg projekta obuhvaćeni su projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2018. ili 2019. Projekti se biraju u četiri kategorije.

U prvom krugu natječaja u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici” odabrani su sljedeći projekti: Razminiravanje poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije; NEWLIGHT (Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija); Turistička valorizacija tvrđave Sv. Nikole u Kanalu sv. Ante (Šibensko-kninska županija); Povijest na zrnu soli (Dubrovačko-neretvanska županija); Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav; Kažu zdravlje (Karlovačka županija); POZDRAV - Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji; Dom zdravlja - centar zdravlja (Požeško-slavonska županija); Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole (Osječko-baranjska županija); Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2017. - 2018. (Zagrebačka županija) i projekt Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije.

U kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji” najbolji projekti prvog kruga su: Inovativnim umom do pametnih škola (Brodsko-posavska županija); Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju, AgriShort (Međimurska županija); IRENE - međuregionalna mreža održivosti i energetske učinkovitosti (Zadarska županija); BLUE KEP - Program razmjene “plavog znanja” i integracija obrazovnih sustava u prekograničnom području (Istarska županija) te “Mala barka 2: očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” (Primorsko-goranska županija)

Žiri je u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” odabrao: Made in Danube - Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti (Vukovarsko-srijemska županija); StartUp Factory Zagreb - Inkubator za visoke tehnologije (Zagreb) i Budi STEMpatičan! (Virovitičko-podravska županija).

U kategoriji “Doprinos poduzetništvu”, dalje se natječu dva projekta: Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije (Splitsko-dalmatinska županija) te Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska.

Natječaj se zatvara 1. listopada 2020.

Drugi krug izbora provodit će se od 29. lipnja do 1. listopada 2020., a peteročlani žiri izabrat će pobjednike po kategorijama. Natječaj se zatvara 1. listopada, a glavna dodjela nagrada održat će se početkom listopada na Danima regionalnog razvoja i fondova EU. Ovakvi natječaji su izrazito važni jer “mogu inspirirati druge i motivirati ih na djelovanje”, rekla je u povodu otvaranja natječaja šefica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić. “Stoga treba isticati te pozitivne primjere, čuti iskustva ljudi koji stoje iza njih i nešto od njih i naučiti”, zaključila je Simeonova Staničić. Sve projekte EU koji su ušli u drugi krug Jutarnji list predstavit će javnosti u tiskanom i web izdanju u idućim danima. Nadamo se da će oni tako postati pozitivan primjer i inspiracija za lokalne zajednice i pojedince.