Prvi čovjek HGK

'Zaustavljanje javne nabave ne smije ostati mjera koja traje mjesecima'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.4.2020. u 17:04

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.4.2020. u 17:04

Zagreb, 050219. Hotel Esplanade.
Healt spot Croatia Hrvatska, mjesto za zdravlje naziv je konferencija o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj, koju organiziraju Turisticka zajednica grada Zagreba i Hrvatska turisticka zajednica i Jutarnji list.
Na fotografiji: Luka Burilovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Luka Burilović

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je upozorio da zaustavljanje javne nabave ne bi smjela postati mjera koja će ostati na snazi u daljnjim mjesecima, s obzirom da je ona prevažna za konkurentnost velikog broja sektora.

"Trenutno zaustavljanje javne nabave je bila razumljiva reakcija s obzirom na razmjer krize i osiguravanje trenutne likvidnosti države, no ne bi smjelo postati mjera koja će ostati na snazi u daljnjim mjesecima. Javna nabava je prevažna za konkurentnost velikog broja sektora", kazao je Burilović u izjavi koju HGK prenosi u priopćenju.

Tako je u 2018. godini bez PDV-a, navodi Burilović, javna nabava činila gotovo 15 posto BDP-a.

"Za puno tvrtki, poput proizvođača opreme, izvođača radova i pružatelja usluga, ona znači značajan dio likvidnosti. Stoga puno znači da će se investicijski projekti i oni za koje su osigurana sredstva EU-a nastaviti provoditi, a dugoročno da se izlaskom iz krize vrati puni opseg planiranih aktivnosti", kazao je Burilović, komentirajući potencijalno velik negativan utjecaj odluke o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna za 2020. godinu. Predsjednik HGK podsjeća da je pandemija koronavirusa već dovela do problema s naplatom roba i usluga, a samim time i do značajnoga pada prometa.

"Odluka o ograničavanju u pogledu javne nabave dovela bi do dodatnoga zastoja u pogledu planiranih aktivnosti, razvojnih planova i projekata, i investicija", ocjenjuje Burilović.

Kaže i da bi se pokretanjem svih projekata državnih poduzeća za koje su osigurana sredstva iskoristila mogućnost dodjeljivanja projekata domaćim tvrtkama temeljem odluke Europske komisije o dozvoljenom poticanju vlastitoga gospodarstva država članica.

"Vidimo da su sa sličnom praksom s javnom nabavom krenule i pojedine jedinice lokalne samouprave, što samo produbljuje problem. Država treba biti generator gospodarske aktivnosti u ovom trenutku i trebamo razmišljati kako ubrzati postupke javne nabave pogotovo kad su u pitanju veliki projekti, kako bi se pokrenuli novi investicijski ciklusi u vrijeme sa smanjenim poslovnim aktivnostima, a kada se oporave, kapaciteti angažiranih tvrtki bit će raspoloživi za očekivanu veću potražnju", naglasio je Burilović.