Prevelik porezni teret

Zatražili smanjenje PDV-a: 'Prijeti nam slom ključne gospodarske grane'

Plaćaju najvišu stopu PDV-a u Europi
Ilustracija
 Matija Djanešić / CROPIX

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u utorak je upozorila da prevelik porezni teret prijeti slomom ugostiteljstva te zatražili smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto.

Iz Koordinacije su upozorili da je sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom, u situaciji u kojoj se plaća najviša stopa PDV-a u Europi.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak i predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić na konferenciji za novinare nakon radnog sastanka su iznijeli zahtjeve koje će uputiti Vladi i nadležnim institucijama, s ciljem spasa sektora turizma i ugostiteljstva koji se, kako su naveli, zbog visokog poreznog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom.

Zbog te alarmantne situacije vrijeme je da Vlada konačno pokrene dijalog s ugostiteljima, poručili su iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

"Želimo otvoriti dijalog s Vladom kako bi se riješili problemi koji su se nagomilali. U proteklih 20 i više godina ne funkcionira sistem koji je država napravila. Uvijek je tu bilo političke trgovine i sad će nam trebati deset godina da se vratimo na 2015. i 2016. kad je uhvaćen izvanredan zamašnjak. Došlo je do toga da sada nemamo nikakvu strategiju, a najbitniji i najveći sektor se razvija stihijski", poručili su iz Koordinacije.

Kazali su i kako su nezadovoljni kako iz zastupaju Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Medak je istaknuo kako Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u.

"Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13 posto i ukidanje poreza na potrošnju od 3 posto, jer nas te stope onemogućavaju da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo zapošljavati umjesto stranaca", istaknuo je.

Naveo je i kako su ugostitelji u poreznim škarama koje im ne dozvoljavaju razvoj i uništavaju ne samo sektor ugostiteljstva nego i turizam kao ključnu granu hrvatskog gospodarstva.

"Ako usporedimo raspodjelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u usporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udio države i radnika u prometu je gotovo istovjetan (59 posto naspram 58 posto), ali kada obratimo pozornost na neto iznos koji radnik dobije na račun, dolazimo do odgovora gdje je novac", kazao je Jakominić napominjući kako radnik dobije 50 posto iznosa koji bi mogao dobiti, a cjelokupnu razliku prisvaja država.

"Ponižavajuće je gledati kako ljudi odlaze iz zemlje, dok iz Vlade stižu poruke kako je poslodavac taj koji je nezasitan", rekao je.

Iznio je i podatke Fine prema kojima je više od 120 tisuća poduzetnika lani imalo 882.884 zaposlena, oko 680 milijardi kuna prometa, a 22 milijarde kuna dobiti, odnosno 3 posto od toga prometa.

"Jasno je da novac nije kod nas. Očekujemo da ćemo u suradnji sa svim dionicima - malim pivarima, vinarima, OPG-ima i sindikatima - uspjeti obraniti našu ekonomiju, usmjeriti prihode našim kolegama i domaćim proizvođačima", zaključio je Jakominić.

Koordinacija ugostitelja smatra kako su mjere poput uvođenja kvote za strane radnike samo privremeno rješenje te da Hrvatskoj treba kvalitetna i dugoročna strategija razvoja turizma i ugostiteljstva koja će između ostalog omogućiti da hrvatski radnici ostanu u Hrvatskoj, umjesto da odlaze u inozemstvo.

Na današnjem radnom sastanku su sudjelovali predstavnici Udruge poreznih obveznika Lipa, Hrvatske udruge turizma, Udruge nezavisnih poslodavaca, Koordinacije proizvođača jakih alkoholnih pića pri HUP-u, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, predstavnici dobavljača te brojni hrvatski ugostitelji.

Koordinaciju ugostitelja Hrvatske čine ugostitelji diljem Hrvatske, između ostalih i pokretači inicijative Udruga za ugostiteljstvo i turizam Međimurja, Udruga ugostitelja Dubrovnik, Nezavisna udruga ugostitelja te Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:35