Plemeniti metali

Zašto paladij danas vrijedi skoro kao i zlato: Odgovor treba potražiti u autoindustriji

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

23.12.2018. u 12:39

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

23.12.2018. u 12:39

Ingots of 99.98 and 99.97 percent pure palladium are seen at the Krastsvetmet non-ferrous metals plant in the Siberian city of Krasnoyarsk, Russia November 22, 2018. Picture taken November 22, 2018. REUTERS/Ilya Naymushin
Ilja Naymushin / REUTERS

Ingoti paladija

Među najtrgovanijim plemenitim metalima dogodila se smjena na vrhu: zlato je s vrha potražnje svrgnuo paladij i po prvi put u više od 10 godina, preskočio ga je i cijenom.  

Unca paladija je ranije ovog tjedna dosegla 1277 dolara dok je unca zlata bila, kako prenosi Bloomberg, 1253 dolara. U međuvremenu je cijena unce paladija nešto pala te iznosi 1230 dolara, oko 20 dolara manje od zlata.

Taj je metal, uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala s raširenom primjenom u gospodarstvu. Trenutno je najtraženiji u autoindustriji, a inače ga se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih materijala te u medicini.

Sve više ga se primjenjuje u uređajima za kontrolu ispušnih plinova u automobilima. Budući da se paladijski katalizatori koriste kod 'benzinaca' koji su trenutno traženiji od 'dizelaša', zbog afera s krivotvorenjem pokazatelja o zagađivanju dizel motora, i to je pridonijelo rastu potražnje za paladijem. Navodno Kina stvara zalihe paladija, a ona je najveći kupac u autoindustriji.  

Države s najvećim zalihama paladija su Rusija i Južna Afrika, od kojih svaka trenutno drži između 30 do 40 posto globalne proizvodnje. No, već sedmu godinu zaredom proizvodnja ne pokriva potražnju na tržištu, naročito onu iz sektora autoindustrije, što je još jedan razlog za rast cijene paladija.

Osim Rusije i JAR-a, ostatak značajnijih zaliha ovog plemenitog metala nalazi se u Kanadi, SAD-u i Zimbabveu.