Propao pokušaj

Zašto je mali hrvatski grad rekao 'ne' investiciji od 10 milijuna eura

Na prvoj sjednici je sve završeno izlaskom oporbenih vijećnika sa sjednice koji su ovaj projekt čak nazivali i ‘biološkom bombom'
Ilustracija
 Darko Tomas / CROPIX

Na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća u Križevcima najviše ‘prašine’ digla je odluka o davanju prava građenja bioplinskog postrojenja i sustava za kompostiranje u zoni Gornji Čret, piše Podravski.hr.

Podsjetimo, potencijalni investitor Andrija Zidarić, križevački poduzetnik, zatražio je od Grada Križevaca da mu odobri pravo gradnje biolelektrane u spomenutoj poslovnoj zoni. Na kraju je točka skinuta s dnevnog reda te je zakazana nova sjednica za ovaj utorak (26. svibnja), a na njoj su vijećnici bioplinari jednoglasno rekli – NE! Prema dijelu gradskih vijećnika (a od utorka čini se svih vijećnika op.a.) i javnosti, ovaj je projekt po mnogočemu dvojben.

Protivnici konkretnog projekta tvrde da ova urbana lokacija nije dobra za ovakvo postrojenje te da su prihodi koji će Grad dobivati od naknade za pravo građenja premali. Isto tako, izrečene su sumnje da bi tvrtka od jednog zaposlenog i 218.000 kuna prihoda (podaci za 2018. godinu, kad je firma i osnovana) i 47.000 kuna temeljnog kapitala bila sposobna provesti takav projekt, a oporbeni vijećnici tvrde da se radi o biološkoj bombi zbog koje nitko više neće doći i investirati u poslovnu zonu.

Također, mještani se boje da bi ovo postrojenje moglo u bitnom smanjiti kvalitetu života u susjednim naseljima, zbog možebitnog neugodnog mirisa koji bi se širio iz postrojenja, jer je jedna od sirovina za ovo postrojenje stajsko gnojivo.

Na prvoj sjednici je sve završeno izlaskom oporbenih vijećnika sa sjednice koji su ovaj projekt čak nazivali i ‘biološkom bombom’ koja bi bila štetna za mještane okolnih mjesta. Investitor koji bi trebao dobiti pravo građenja je križevačka tvrtka Contumax d.o.o. Vlasnik tvrtke Andrija Zidarić objasnio je njihove planove i naglasio kako raspravu na sjednici ne bi htio komentirati.

– Ovom se odlukom ne odlučuje hoće li se graditi bioenergana, nego hoćemo li je graditi mi ili netko drugi, a što će biti u utorak, ne želim prejudicirati – rekao je prije ovotjednog utorka Zidarić i objasnio kakav je njihov plan i kako bi postrojenje funkcioniralo.

– Prema našoj ponudi i planu, postrojenje bi bilo zatvorenog tipa, ne bi imalo nikakav miris ni utjecaj na okoliš i mještane, kamioni bi vozili otpad unutra, mi ga prerađujemo u energiju, a dio koji ostane se odlaže i sprema na za to predviđeno mjesto.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn objasnio je pak da je prijava za izgradnju bioelektrane došla 12. svibnja, a Vijeće je bilo na rasporedu za 15. svibnja, a razlog zašto se ova točka tako brzo našla na dnevnom redu je što se nije htjelo vremenski odugovlačiti prema investitoru.

– Iako je između javljanja gospodina Zidarića i sjednice Gradskog vijeća bilo samo tri dana, mi smo formirali stručno povjerenstvo u kojem su bili ljudi koji su stručni za ovo polje, a oni su donijeli svoj zaključak i preporuku da se projekt prihvati. Istina je da ova vrsta proizvodnje električne energije ima svoje specifičnosti, no o svemu tome se raspravljalo – rekao je Mario Rajn i dodao da se ipak na kraju odlučilo da će se dati više vremena za raspravu u ovom slučaju, ali i da je investitor dao mogućnost alternativnih lokacija ovog projekta.

Što se tiče samog profila tvrtke Andrije Zidarića, križevački gradonačelnik potvrdio nam je Rajn da je i njemu zapeo za oko mali kapital te tvrtke i samo jedan zaposleni.

– Primijetio sam to, ali razgovarao sam s gospodinom Zidarićem koji je objasnio da ima suinvestitore i da računa na kredit u banci. Također, spominjao je fondove na koje se može prijaviti. Možda bi neki pomislili da bi ovim ugovorom njemu Grad dao zemljište, pa bi na osnovu toga investitor tražio kredit. U ovom slučaju to je nemoguće jer se ne radi o prodaji zemljišta koje ostaje u gradskom vlasništvu, već o pravu gradnje, a to sigurno ne može biti kolateral kod banke – zaključio je Mario Rajn.

Da je odluka bila prihvaćena, Contumax d.o.o. dobio bi pravo građenja na 25 godina. Planirana ulaganja u sljedeće tri godine u bioplinsko postrojenje i kompostanu bila su oko 10.000.000 eura, zaposlenje 15 djelatnika, a početak gradnje u travnju 2021. godine. Također, Grad je prema prijedlogu ugovora trebao primati naknadu od 0,25 kuna po metru kvadratnom, što mjesečno iznosi oko 16.800 kuna. Energetska vrijednost bioplina iznosila bi od 5,2 do 6,5 k WH/m3 bioplina, od čega je 83,8 posto iskoristivosti, a iz te energije proizvodila bi se električna energija (42,1 posto) i toplinska energija (41,7 posto), koju bi koristila industrija i kućanstva u okolici.

Investitor Andrija Zidarić dolazi iz poduzetničke obitelji iz Križevaca i upisan je kao predsjednik i član uprave u nekoliko poduzeća, od koji su dva u predstečajnoj nagodbi. Kao predsjednik uprave upisan je u tvrtki Robni centar iz Križevaca, koja je po prihodima daleko najveća od svih u kojima je Andrija Zidarić upisan kao odgovorna osoba. Ta je tvrtka u predstečajnoj nagodbi iako je u posljednje dvije godine poslovao s dobiti, i to u 2018. godini s 12,6 milijuna kuna, a u 2019. s nešto manje od 5,3 milijun kuna. No, u bilanci tvrtke na dan 31. prosinca 2019. godine stoji preneseni gubitak od gotovo 46 milijuna kuna, a dugoročne i kratkoročne obaveze iznose oko 42,6 milijuna kuna. No, bez obzira na to, Andrija Zidarić tvrdi da ima kapital za projekt bioelektrane na Gornjem Čretu.

– Tvrtka Contumax d.o.o. kupljena je posebno za ovu namjenu. Financiranje je strukturirano mojim novcem i još dvoje investitora i odobrenim sredstvima banke. S obzirom na to da je i natječaj strukturnih fondova otvoren za ovu namjenu, planirano je i njihovo korištenje, makar to nije uvjet da bi projekt bio napravljen – objasnio je Zidarić plan financiranja izgradnje ovog pogona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:33