Pozitivne brojke

Zaposlenost u SAD-u i dalje raste, a plaće su doživjele najveći skok u gotovo deset godina

U SAD-u u listopadu je otvoreno 250 tisuća novih radnih mjesta, dvostruko više nego u rujnu
Radnik u željezari Novolipetsk Steel PAO, Pennsylvania,
 Aaron Josefczyk / REUTERS

U Sjedinjenim Državama u listopadu je otvoreno 250 tisuća novih radnih mjesta, dvostruko više nego u rujnu, a plaće su u prosjeku porasle na godišnjoj razini najviše u posljednjih 9,5 godina, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva rada.

Prema revidiranim podacima ministarstva, u rujnu je bilo otvoreno 118 tisuća novih radnih mjesta. Prvotna procjena pokazivala je rast broja zaposlenih u rujnu za 134 tisuće.

Ti podaci bolji su od očekivanja ekonomista, koji su u anketi Reutersa u prosjeku očekivali 190.000 novih radnih mjesta u listopadu.

U prošlom mjesecu zapošljavanje je bilo pojačano u sektoru ugostiteljstva i turizma, s 42 tisuće novozaposlenih, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.

U sektoru proizvodnje broj zaposlenih je povećan za 32 tisuće, povrh 18 tisuća novozaposlenih u rujnu, dok je građevinski sektor otvorio novih 30 tisuća radnih mjesta. U sektoru maloprodaje, pak, otvoreno je svega 2.400 novih radnih mjesta, a u državnom sektoru njih 4.000, objavilo je ministarstvo.

Prosječna plaća po satu uvećana je za pet centi, ili 0,2 posto u listopadu, nakon rasta za 0,3 posto u rujnu. Na godišnjoj razini je tako uvećana za 3,1 posto, što je njihov najveći rast od travnja 2009. godine. U rujnu je na godišnjoj razini porasla za 2,8 posto, pokazali su podaci ministarstva.

Stopa nezaposlenosti zadržala se na 3,7 posto, najnižim razinama u proteklih gotovo pola stoljeća, pokazala je procjena ministarstva rada.

Ministarstvo je objavilo da uragan Michael, koji je pogodio Floridu sredinom listopada, "nije imao značajnijeg utjecajan na zapošljavanje i procjenu stope nezaposlenosti za listopad".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:41