Dobar početak godine

Zagreb sve popularniji: U siječnju zabilježen rast dolazaka i noćenja od deset posto

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.2.2020. u 16:41

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.2.2020. u 16:41

Zagreb, 031014.
Trg svetog Marka.
Iako je oblacan dan, turisti provode dan fotografirajuci znamenitosti grada Zagreba i u setnji.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Ilustracija, turisti u Zagrebu

Ova turistička godina za Zagreb je dobro počela budući da su u siječnju, sa 61,5 tisuća dolazaka turista i 132,2 tisuće noćenja, ostvareni porasti od po 10 posto u odnosu na siječanj 2019., podaci su Turističke zajednica grada Zagreba (TZGZ).

Domaćih je turista u Zagreb u siječnju došlo 18,2 tisuća ili 11 posto više nego u lanjskom istom mjesecu, dok su sa 38,3 tisuće noćenja u plusu od 8 posto.

Stranih turista je bilo 43,3 tisuće ili 9 posto više, a njihovih noćenja gotovo 94 tisuće ili 10 posto više, pri čemu su najviše noćenja ostvarili turisti iz Italije, BiH, Njemačke, SAD-a i Srbije. U dolascima stranih turista u Zagreb u siječnju ove godine među prvi pet mjesta su još i turisti iz Južne Koreje.

"Takvo povećanje turističkih dolazaka i noćenja možemo zahvaliti početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, ali i dobrom pozicioniranju Zagreba kao zanimljive 'city break' destinacije na karti Europe i svijeta. To potvrđuje i porast od čak 41 posto u noćenjima turista iz SAD-a, čemu su pridonijele i intenzivne marketinške aktivnosti TZGZ-a na tom tržištu", ocjena je direktorice TZGZ-a Martine Bienenfeld.

U vezi s rezultatima iz SAD-a ističe i dobru suradnju s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u New Yorku, kao i provedenu online kampanju s poznatim Smithsonian Magazineom, koji obrađuje teme popularne kulture, povijesti, umjetnosti i inovacija.

Suradnja s tim magazinom je ostvarena, kako dodaje, u 2019. putem američkog Smithsonian Institution, čiji je online magazin promovirao zagrebačku turističku i kulturnu ponudu na posebnoj internetskoj stranici.

Uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, koje traje do kraja lipnja, Bienenfeld napominje da se u Zagrebu može očekivati veći broj turista u idućim mjesecima i zbog raznih događanja, među kojima je u ožujku i 4. festival svjetla Zagreb, kojim se obilježava početak proljeća i sezone brojnih događanja na otvorenom.