Demografska mjera

Za svaku kupljenu kuću ova slavonska općina sufinancira četvrtinu cijene

Ovo je samo jedna od mjera koja za cilj ima sprječavanje odlaska mlađih ljudi
Ilustracija
 Tomislav Kristo / CROPIX

Kako bi privukli nove, ali i zadržali stare stanovnike u slavonskoj općini Popovac odlučili su zainteresiranim obiteljima olakšati kupnju nekretnine. Naime, općina je za njih šest osigurala kuće čije se cijene u prosjeku kreću oko 100.000 kuna uz subvenciju od ukupno 125.000 kuna.

- Općina sudjeluje u plaćanju četvrtine svake kuće, a njihovi novi vlasnici spomenuti iznos moći će uložiti, primjerice, za kupnju namještaja, bijele tehnike ili upotrijebiti za nešto treće – istaknuo je načelni općine Zoran Kontak.

Naglašava kako ga raduje to što je riječ o mladim obiteljima, bračnim parovima i onima koji će to tek postati. U ovogodišnjem proračunu za ovaj program osigurano je 200.000 kuna, a najavio je da će s programom nastaviti i iduće godine, piše Glas Slavonije.

- Ovo je samo jedna od mjera koja za cilj ima sprječavanje odlaska mlađih ljudi, posebice onih koji razmišljaju je li pametnije kupiti odnosno izgraditi kuću u općini Popovac – dodao je Kontak.

Osim ovog poticaja, objasnio je kako je iz općinskog proračuna izdvaja i po 5.000 kuna za svako novorođenče. Uz to, općina pomaže i u nabavu udžbenika, osigurava prijevoz srednjoškolcima, sufinanciranje njihova smještaje i dodjeljuje stipendije.

Inače, prema procjenama u posljednjih godina općinu Popovac napustilo je oko 500 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:13