Val kritika

Walmart na udaru baltičkih država zbog majice sa simbolima bivšeg Sovjetskog Saveza

Poseban je problem majica koja stoji oko 16 dolara i ima srp, čekić i crvenu zvijezdu
Trgovina Walmarta i simbol sa zastave bivšeg SSSR-a u krugu
 Profimedia, Alamy

Oni su Walmart, najveći svjetski maloprodajni lanac, krenuli su u borbu i s velikim Amazonom i na policama imaju nebrojene proizvode raznih proizvođača.

Stoga se često pojedine skupine nađu pogođene pojavom nekog proizvoda i zatraže od kompanije da ga ukloni. I oni to naprave. Tako će vjerojatno biti i u ovom slučaju.

“Pomoć kremlju”

Naime, Agnia Grigas je na svom Twitter računu 27. kolovoza objavila kako se u Walmartu mogu kupiti muške majice s motivima bivšeg Sovjetskog Saveza. “Zašto se sovjetski simboli prodaju u Walmartu? Ove majice samo pomažu propagandni stroj Kremlja koji nastoji rehabilitirati sovjetski režim (odgovoran za desetke milijuna mrtvih koji su ubijeni, deportirani u gulage i izgladnjivani)”. Njezin je tweet izazvao burne reakcije i nekoliko tisuća odgovora pa je zapeo za oko i vladama baltičkih država. Koje su vrlo osjetljive na sve što podsjeća na SSSR, a dodatno su osjetljive kad njihove sunarodnjakinje izazovu buru na društvenim mrežama.

Stoga je početkom ovog tjedna litavski ambasador u SAD-u, Rolandas Kriščiūnas, napisao pismo Dougu McMillonu, predsjedniku Uprave Walmarta, u kojem ga je upozorio na strašne zločine počinjene pod sovjetskim simbolom srpa i čekića. “A isti taj simbol možemo naći na majicama koje se prodaju u Walmartu”, piše ambasador. “Ne vjerujem da je vodstvo Walmarta namjerno odlučilo uvrijediti milijune žrtava ili njihove potomke ili se svrstati uz one koji su optuženi za zločine protiv čovječnosti. Smatram stoga da bi majice i drugi proizvodi sa simbolima masovnih ubojstava trebali biti odmah povučeni”, zaključuje ambasador u pismu. Njegov su potez slijedili brojni drugi zastupnici i političari ne samo iz Litve, nego i iz Latvije i Estonije, koji su također pisali Walmartu da pokaže svoju “korporativnu odgovornost i respekt prema žrtvama te odmah zaustavi prodaju majica”.

I Adidas

Baltičke države zabranile su simbole SSSR-a. Ova skupina političara upozorila je Walmart da se odjeća sa sličnim simbolima pojavila u dućanima proizvođača sportske opreme Adidas uoči Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji ovog ljeta, ali je brzo povučena zbog negativne reakcije javnosti. Iako je ljutnja baltičkih diplomata i političara više nego razumljiva, ipak treba napomenuti da u Pragu na potezu od Staromesnih namesti do Karlova mosta svatko može kupiti što mu srce poželi sa sovjetskim simbolima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:43