Svjetska tržišta

Wall Street porastao, poslovni rezultati poticajni, trgovinski rat u drugom planu

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, zbog čega su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,16 posto, na 25.502 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.850 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 posto, na 7.859 bodova.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, što se zahvaljuje nastavku dobre sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Među ostalim, Berkshire Hathaway, kompanija poznatog investitora Warrena Buffetta, izvijestila je o skoku dobiti na godišnjoj razini za 67 posto, pa je cijena dionice porasla 2,3 posto.

Od 413 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 79 posto ostvarilo je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle više od 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

„Na tržištu i dalje vlada pozitivno raspoloženje zahvaljujući snažnoj sezoni zarada kompanija. To je danas dalo značajnu pozitivnu snagu tržištu”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Zahvaljujući tome, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan, premda ne popuštaju.

Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na nedavne poruke Washingtona da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je, pak, u nedjelju da njegova strategija uvođenja carina na kineski uvoz „djeluje bolje nego što je itko očekivao”, navodeći kao dokaz gubitke na kineskim tržištima dionica.

Kineski državni mediji poručuju, pak, da su protumjere Pekinga „racionalne” i optužuju Washington za ucjenu.

„Poslovni rezultati kompanija su snažni, no kako se sezona objava rezultata bliži kraju, ulagači će u idućem razdoblju više reagirati na druge vijesti, među ostalim, iz područja geopolitike”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Wealth Advisors.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.663 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,14 posto, na 12.598 bodova, a pariški CAC 0,03 posto, na 5.477 bodova.

Na većini azijskih burzi u utorak su cijene dionica porasle, ponajviše na kineskim tržištima, no trguje se oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:19