Svjetska tržišta

Wall Street porastao nakon objave Fedova zapisnika, azijski ulagači su oprezni

Većina čelnika središnje banke uskoro očekuje još jedno povećanje kamata
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda pokazao da viša inflacija ne znači nužno i ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones porastao je 52 boda ili 0,21 posto, na 24.886 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,32 posto, na 2.733 boda, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 7.425 bodova.

Na Wall Streetu je na početku jučerašnjeg trgovanja vladao oprez zbog neizvjesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, no cijene su dionica porasle nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda.

Taj je zapisnik pokazao da većina čelnika središnje banke uskoro očekuje još jedno povećanje kamata ako izgledi za američko gospodarstvo ostanu nenarušeni, pri čemu mnogi od njih smatraju da nema pregrijavanja tržišta rada.

Fed je već jednom ove godine, u ožujku, povećao ključne kamatne stope, a zapisnik je pokazao da su čelnici središnje banke podijeljeni po pitanju hoće li se u ovoj godini kamate povećati još u dva ili tri navrata.

Većina analitičara smatra da iduće povećanje kamata slijedi već u lipnju, ali da će Fed kamate nastaviti povećavati postupno, ne prebrzo.

Tržište odahnulo

„Tržište je, čini se, pomalo odahnulo jer zapisnik sugerira da čak i rast inflacije malo iznad 2 posto, ciljane razine Feda, ne mora nužno dovesti i do ubrzanja tempa povećanja kamata”, objašnjava Mike Beale, direktor u tvrtki U.S. Bank Private Client Wealth Management.

Zahvaljujući tome, jučer su najviše porasle cijene dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koji su najviše osjetljivi na kretanje kamatnih stopa.

S druge strane, financijski je sektor, kojemu bi povećanje cijene novca odgovaralo, pao za 0,6 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,13 posto, na 7.788 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.47 posto, na 12.976 bodova, a pariški CAC 1,32 posto, na 5.565 bodova.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga i poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o mogućem uvođenju carina na uvoz automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:52