Telekomunikacije

Vodafone kupuje udjele Liberty Globala u Njemačkoj i izaziva Deutsche Telekom

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

10.5.2018. u 12:35

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

10.5.2018. u 12:35

VIEW OF BACK OF CUBE AND WALKWAYS VODAFONE HEADQUARTERS LISBON PORTUGAL EXTERIOR Office VODAFONE HEADQUARTERS STEEL GLASS CONCRETE WATER Architecture building structural structure architectural built environment ediface construction exterior Europe ALEXANDRA BURMESTER, Image: 133894977, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište Vodafonea u Portugalu

Vodafone je dogovorio kupnju udjele Liberty Globala, američke kabelske kompanije, u Njemačkoj i istočnoj Europi za 21,8 milijardi dolara i tako započeo proširivanje svojih usluga superbrze kabelske televizije, širokopojasnog interneta i mobilnih usluga, objavio je Reuters.

Tim je potezom drugi najveći mobilni operater na svijetu izazvao dosadašnju dominaciju i monopol kompanija poput Deutsche Telekoma iz kojeg su već izjavili kako se ovakvom sporazumu protive te kako očekuju da će Vodafone morati proći kroz regulatorne procjene i analize u Bruxellesu.

Naime, ovim ugovorom Vodafone se na velika vrata vraća na europsko tržište gdje nastoji biti jedan od svega nekoliko kompanija koje imaju mogućnost pružiti široki raspon zabavnih i komunikacijskih usluga.

- Vodafone je u Europi započeo kao izazivač u mobilnim uslugama na svim tržištima, a tijekom vremena izgradili smo i našu prisutnost u fiksnim telekomunikacijskim uslugama. Sada, s ovom transakcijom, postajemo najveći pružatelj konvergiranih mobilnih i fiksnih usluga - izjavio je Vittorio Colao, izvršni direktor Vodafonea.

S druge strane, Deutsche Telekom, najveća telekomunikacijska tvrtka u Europi tvrdi kako će ovaj dogovor narušiti tržišnu utakmicu u Njemačkoj. Prema riječima njihovog izvršnog direktora Tima Hoettgesa, ova će akvizicija stvoriti “diva koji se šepiri sa svojom konvergentnom tehnologijom”.

U javnom prepucavanju Colao je izjavio i kako Hoettges želi zadržati svoju dominaciju kao jedine tvrtke nacionalnog dometa, međutim “za njega stižu loše vijesti; od sada će tu biti i drugi nacionalni igrač”, dok je direktor Libertyja Mike Fries nadodao kako će čak i nakon akvizicije Vodafone i Liberty biti samo upola veliki u odnosu na DT.

Neki su analitičari spekulirali i da bi ove dvije tvrtke mogle sklopiti sličan ugovor i u Velikoj Britaniji, međutim Colao za sada tu mogućnost opovrgava.