Sumnja u nepoštivanje pravila

Vlasnik Tvornice duhana Rovinj pod istragom američkih regulatora zbog kršenja sankcija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.4.2020. u 11:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.4.2020. u 11:55

ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
Kanfanar, 290417.
Tvornicu duhana Rovin preuzeo je British American Tobacco sto se moze vidjeti i po natpisima na reklamnim stupovima u krugu tvornice u Kanfanaru.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / Hanza Media

Tvornica BAT-a u Kanfanaru

Američki regulatori pokrenuli su kriminalističku istragu protiv British American Tobaccoa (BAT), vlasnika Tvornice duhana Rovinj, zbog sumnje da je kršio sankcije, izvijestili su u utorak britanski mediji.

Američko ministarstvo pravosuđa (DoJ) i Ured za nadzor strane imovine, agencija u sastavu ministarstva financija, pokrenuli su kriminalističku istragu protiv BAT-a zbog „sumnje da je prekršio sankcije", izvijestio je londonski dnevnik The Times. Nije jasno na koju su se zemlju odnosno zemlje regulatori fokusirali, dodaje list.

U američkom ministarstvu pravosuđa i u BAT-u nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev da komentiraju informaciju o istrazi. U američkom Uredu za kontrolu strane imovine nije odmah bili dostupni za komentar, dodaje agencija.

BAT je u godišnjem poslovnom izvješću, objavljenom u ožujku, objavio da je upoznat s istragama i da su surađuje s DOJ-om i OFAC-om u SAD-u. Napomenuli su da ne mogu procijeniti potencijalne financijske posljedice istrage, dodajući ipak da bi mogle biti značajne. Napomenuli su i da ne mogu točno odrediti kada bi istraga mogla biti zaključena.

Istraga u SAD-u nadovezuje se na onu britanskog Ureda za teške prijevare koji pokušava utvrditi je li BAT upleten u "korupciju u poslovanju skupine poduzeća i s njima povezanih osoba“.