House of Fraser traži ulagača

Vlasnik Newcastlea Uniteda mogao bi spasiti nekad popularni lanac robnih kuća

U lipnju je ovaj maloprodajni lanac objavio da će zatvoriti 31 od ukupno 59 trgovina
House of Fraser dućan
 Profimedia, Alamy

Britanski lanac robnih kuća House of Fraser riješio je probleme sa najmodavcima svojih trgovina, a potencijalno je našao i investitora koji će ih spasiti od potpune propasti, piše The Guardian.

Naime, u lipnju je ovaj maloprodajni lanac objavio da će zatvoriti 31 od ukupno 59 trgovina čime se šest tisuća osoba našlo u riziku od gubitka svog radnog mjesta. Veliki problem za kompaniju bili su najmodavci koji nisu željeli pristati na cijene najma za preostale trgovine te su zbog toga tužili britansku kompaniju. Dodatno, ta je tužba uzrokovala otkazivanje pregovora između House of Frasera i C.bannera, kineske tvrtke koja posjeduje trgovinu igračaka Hamleys, a koja je trebala je uložiti 150 milijuna funti u britansku kompaniju. Tako se House of Fraser našao bez investitora i bacio se u potragu za novim kapitalom, prijeko potrebnim kako bi mogao plaćati mjesečni najam, režije i isplaćivati plaće.

Ipak, tijekom vikenda postignut je dogovor između britanskog maloprodajnog lanca odjeće i najmodavaca, a pretpostavlja se da uključuje i financijsku naknadu.

- Iako nećemo izaći u sudnicu, zadovoljni smo ishodom i nadamo se da naša tužba šalje jasnu poruku ostalim kompanijama. Želimo da sve bude transparentno i da svi kreditori u procesu budu tretirani jednako i pošteno – izjavila je grupa najmodavaca, a iz House of Frasera su rekli da se sada napokon mogu fokusirati na završetak pregovora sa zainteresiranim investitorima.

Među potencijalnim investitorima i spasiocima maloprodajnog lanca spominje se nekoliko imena, između ostalih i poznati tajkun, vlasnik nogometnog kluba Newcastle United Mike Ashley, koji već posjeduje 11 posto House of Frasera. Ipak, budući da on još ništa nije komentirao, njegovo se ime uzima s rezervom. Uz njega, zainteresiran je i milijarder Philip Day, vlasnik nekoliko maloprodajnih lanaca odjeće i opreme za dom poput Edinburgh Woollen Milla, Peacocksa i Austin Reeda. Konačno, House of Fraser bi mogli preuzeti i fondovi Alteri Investors i Hilco koji ciljano kupuju kompanije u financijskim problemima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:35