Rekordno jeftino

Vlada izdala 10-godišnju obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi eura uz prinos od 1,324 posto

Pritom je ponuda za izdavanje obveznica bila pet puta veća u odnosu na izdanih 1,5 milijardi eura
 CROPIX

Ministarstvo financija je danas izdalo državnu obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi eura na rok od 10 godina uz ukupni prinos od 1,324 posto, što je rekordno jeftino zaduživanje Hrvatske u njenoj povijesti. Pritom je ponuda investitora za kupnju obveznica bila 3,7 puta veća u odnosu na izdanih 1,5 milijardi eura i iznosila je 5,5 milijardi eura.

Fiksna kamata, kupon, iznosi 1,125 posto, a struktura ukupnog prinosa se temelji na zbroju takozvanog referentnog "midswapa" od 0,274 posto i premije rizika od 105 baznih poena, i to dovodi do ukupnog prinosa od 1,324 posto. Zdravko Marić, ministar financija nam je kazao kako će se tom obveznicom refinancirati državna obveznica u iznosu od 1,5 milijardi dolara, koja je imala kamatu od 6,75 posto, što znači da će godišnja ušteda na refinanciranju te obveznice iznositi 500 milijuna kuna. Tako se na zaključenje ove obveznice odrazila činjenica da je agencija Fitch podigla rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede. Hrvatska je u 2018. godini, treću godinu zaredom, nadmašila zacrtane proračunske ciljeve, zabilježivši suficit u proračunu opće države od 0,2 posto BDP-a, unatoč jamstvima za posrnulo brodogradilište Uljanik, naveo je tom prilikom Fitch. Nadalje, pozitivni izgledi signaliziraju da bi agencija mogla ponovo podići rejting Hrvatske za godinu do dvije.

Fitchova procjena uslijedila je nakon što je Moody's krajem travnja potvrdio špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2', te poboljšao prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva. U ožujku je, pak, Standard&Poor's povisio rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:24