Nakon 20 godina

Vlada dala zeleno svjetlo Cappelliju da u roku od osam dana HNS-u isplati barem 22 mil. kn

Ministarstvo turizma, temeljem pravomoćne presude, duguje Hrvatskom nogometnom savezu 7,5 milijuna eura na ime glavnice, što zajedno s troškovima parničkog postupka je 56,5 milijuna kuna
Ministar turizma Gari Cappelli
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Vlada je na sjednici u četvrtak ovlastila ministra turizma da sklopi sporazum o podmirenju obveza koje država ima prema Hrvatskom nogometnom savezu temeljem pravomoćne sudske presude, čime bi se riješio spor koji traje već gotovo 20 godina.

Vlada je, naime, dala ovlast ministru turizma Gariju Cappelliju za sklapanje sporazuma o podmirenju obveza po pravomoćnoj i ovršnoj presudi te o davanju suglasnosti za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2019. i 2020. godini.

"Potpisom ovog sporazuma uređuju se međusobni odnosi između Ministarstva turizma i Hrvatskog nogometnog saveza, na način da se Ministarstvo turizma obvezuje iznos od najmanje spomenute glavnice 22,97 milijuna kuna isplatiti Hrvatskom nogometnom savezu najkasnije u roku od osam dana, računajući od dana sklapanja predmetnog sporazuma", pojasnio je Zdravko Marić, ministar financija.

Ministarstvo turizma, temeljem pravomoćne presude od 10. studenog 2017. duguje Hrvatskom nogometnom savezu iznos od 7,5 milijuna eura na ime glavnice, što zajedno s troškovima parničkog postupka zajedno iznosi 56,5 milijuna kuna.

"Taj iznos sastoji se od glavnice i troška parničkog postupka, koji zajedno iznose 22,97 milijuna kuna, te zatezne kamate na glavnicu i zatezne kamate na trošak parničnog postupka, koji zajedno iznose 33,5 milijuna kuna", istaknuo je Marić.

Podsjetio je da je taj sudski spor star više od 15 godina. "To je ugovor potpisan između Ministarstva turizma i Hrvatskog nogometnog saveza krajem 1999. godine, za razdoblje 2000.-2002., koji je u sudskom sporu tako evidentirano konzumiran, ali nije naplaćen u cijelosti", kazao je Marić, dodavši kako je prva tužba krenula od strane Ministarstva turizma prema HNS-u, koji je odgovorio protutužbom.

Prema sporazumu, dio zateznih kamata u iznosu od 11,75 milijuna kuna predviđa se isplatiti najkasnije do 31. prosinca 2019., potom isti takav iznos treba platiti do 31. prosinca 2020., uvećan za dio zatezne kamate.

S druge strane, dodaje Marić, HNS se odriče dijela potraživanja prema Ministarstvu turizma koji predstavlja dio zateznih kamata u iznosu od 10 milijuna kuna. Ispunjenjem obveza preuzetih sporazumom, Ministarstvo turizma i Hrvatski nogometni savez ne bi imali nikakvih međusobnih potraživanja po osnovi pravomoćnih i ovršnih sudskih odluka.

„Evo jedan od primjera, možemo reći slobodno, pogreški u upravljanju i neispunjavanju preuzetih obveza koje su sada, evo skoro 20 godina kasnije, Hrvatsku došle i više nego duplo više“, zaključio je premije Andrej Plenković.

Taj ugovor, potpisan između HNS-a i Ministarstva turizma, nastao je 1999., a potpisao ga je tadašnji ministar turizma Ivan Herak. Navedenim ugovorom Ministarstvo turizma se obvezalo postati ponosni sponzor hrvatske nogometne reprezentacije te HNS-u kroz tri godine uplatiti 26,5 milijuna kuna. Smjenom vlasti na čelo Ministarstva turizma dolazi ministrica Pave Župan Rusković, koja potom najavljuje poništenje ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:36