HEP-ova mreža

VIDEO: Hrvatska danas dobila jubilarnu 100. punionicu za električna vozila

HEP-ova stota punionica smjestila se u samom centru Zagreba, na Trgu kralja Tomislava, a sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E
Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvaraju 100. ELEN punionicu
 HEP

Hrvatska je danas dobila svoju jubilarnu stotu punionicu za električna vozila te je time nastavljeno širenje ELEN mreže u gradovima s ciljem omogućavanja sigurnih međugradskih vožnji električnim automobilom u cijeloj zemlji. Uz to, kako su priopćili iz HEP-a, time se doprinosi elektrifikaciji hrvatskog prometa, kao i borbi protiv klimatskih promjena, te ispunjava ciljeve energetske politike Europske unije.

- Puštanjem u rad stote punionice za električna vozila HEP se potvrđuje kao ključni subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj, koju provodimo u skladu sa smjernicama Vlade Republike Hrvatske i politikama Europske unije. U ovom trenutku u realizaciji i planovima imamo postavljanje više od stotinu punionica širom Hrvatske, a od čega 26 u Zagrebu - kazao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i dodao kako je HEP tek na pola puta planirane izgradnje infrastrukture za električna vozila ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna.

HEP-ova stota punionica smjestila se u samom centru Zagreba, na Trgu kralja Tomislava, a sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E, u sklopu kojeg će HEP postaviti 27 rapidnih punionica snage 50 kW diljem Hrvatske. HEP je do sada u Zagrebu postavio deset punionica, od kojih je devet javnih, a jedna se nalazi u garaži poslovne zgrade u sjedištu. Uz to, šest punionica je u postupku realizacije, dok se za 20 punionica trenutno definiraju lokacije postavljanja.

Planiranom realizacijom, HEP će, kako tvrde u kompaniji, na području Grada Zagreba imati ukupno 35 javnih punionica. U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka te se prostire na području Grada Zagreba i 18 županija.

Početkom 2015. HEP je započeo ciklus izgradnje ELEN punionica u hrvatskim gradovima prateći stavke europske direktive o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, koja do 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika te u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim i autobusnim kolodvorima.

Postavljanje 100 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske, financirano je vlastitim sredstvima HEP-a te sredstvima iz EU fondova kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Trenutno se, kako tvrde, provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će u narednim mjesecima rezultirati komercijalizacijom usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:27