Love se za slamke

Venezuela želi iz Velike Britanije povući zlatne rezerve vrijedne 550 milijuna dolara

Venezuela je desetljećima držala zlato u trezorima drugih zemalja
Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX

Dva visoka dužnosnika Venezuele spremaju se otputovati u London kako bi s predstavnicima britanske središnje banke (BoE) razgovarali o repatrijaciji zlata vrijednog 550 milijuna dolara, kažu dva upućena izvora.

Vlada predsjednika Nicolasa Madura želi vratiti u zemlju 14 tona zlata jer strahuje od međunarodnih sankcija, kazali su izvori za Reuters ovog mjeseca.

Ministar financija Simón Zerpa i guverner središnje banke Clixto Ortega žele u petak razgovarati o repatrijaciji zlata s dužnosnicima britanske središnje banke, kazali su izvori koji su željeli ostati anonimni.

U BoE i ministarstvu financija nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom te informacije. Venezuela je desetljećima držala zlato u trezorima drugih zemalja koje je dio rezervi njezine središnje banke.

Chavez vratio 160 tona

Godine 2011. pokojni venezuelanski predsjednik Hugo Chávez vratio je u središnju banku 160 tona zlata pohranjenog u bankama u Sjedinjenim Državama i Europi kako bi joj omogućio bolju kontrolu nad imovinom.

Zlato je ključno za krizom zahvaćenu zemlju u kojoj bi inflacija ove godine trebala dosegnuti milijun posto a slom gospodarstva uzrokuje masovni egzodus stanovništva. Prema nekim je podacima iz Venezuele od 2015. godine otišlo tri milijuna ljudi, navodi Reuters.

Prije mjesec dana Washington je Venezueli uveo novi krug sankcija kako bi omeo njezin izvoz zlata. Ministar financija Zerpa na listi je američkih sankcija zbog bojazni da je upleten u korupciju, podsjeća agencija.

Venezuelanski predsjednik tvrdi da je njegova zemlja žrtva "ekonomskog rata" koji vode njegovi politički protivnici a potpiruju ga sankcije Europske unije i Sjedinjenih Država.

Otklanjanje zahtjeva Venezuele bilo bi iznimno politički osjetljivo za britansku središnju banku, napominje Reuters.

BoE nudi usluge čuvanja zlata mnogim zemljama u razvoju koje bi se u slučaju odbijanja zahtjeva predstavnika Venezuele za sastankom mogle pobojati da i njih čeka ista sudbina u slučaju trzavica u odnosima s Washingtonom, tumači agencija.

Opozicija u parlamentu

Zastupnik u britanskom parlamentu Andrew Lewer pozvao je pak dužnosnike BoE da se ne sastaju s venezuelanskim dužnosnicima, pokazuje njegovo pismo banci i ministru financija u koje je Reuters dobio uvid.

"Potpuno je neprimjereno da se visoki dužnosnici britanske središnje banke sastaju s osobom koja je zbog korupcije uvrštena na listu američkih sankcija", stoji u pismu.

Sastanak "s takvom osobom ugrozio bi ugled britanske banke i vlade u cjelini", napisao je britanski zastupnik, dodajući da bi eventualnu operaciju sa zlatom trebao odobriti venezuelanski kongres.

Reuters napominje da trenutno nije jasno je li britanska središnja banka pristala na sastanak s venezuelanskim dužnosnicima. U Lewerovom uredu potvrdili su da je zastupnik napisao pismo.

U vrhovnom zakonodavnom tijelu Venezuele dominira oporba, a Madurovi kritičari smatraju da se zlato ne bi trebalo vraćati u zemlju jer bi se moglo koristiti za financiranje korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48