Opća zbunjenost

Venezuela uvela novu valutu: tisuće trgovina zatvoreno, čak je i crno tržište zamrznuto

U borbi protiv hiperinflacije, Maduro je pobrisao pet nula s nacionalne valute i izazvao kaos u zemlji
Muškarac s bebom bježi iz Venezuele, novačnice bolivara u kanti za smeće i muškarac u Caracasu diže novca s bankomata
 Mario Bozo / Marco Bello / Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Venezuela je uvela novu valutu “suvereni bolívar” u nastojanju da pokuša spasiti ostatke svoje ekonomije, a tisuće trgovinskih centara, pekarnica i supermarketa je zatvoreno, piše CNN.

Ovaj ekstremni potez Vlade posljedica je MMF-ovog upozorenja da bi inflacija do kraja ove godine mogla doseći čak milijun posto te činjenice da stotine tisuća Venezuelanaca bježi iz zemlje zbog nedostatka hrane i lijekova i sve veće stope zločina.

- Povijesna ekonomska promjena je počela! Uspješno smo prilagodili cijelu nacionalnu platformu banki suverenom bolívaru. Postići ćemo stabilnost ekonomskim i makroekonomskim mjerama za dobro svih Venezuelanaca – izjavio je predsjednik države Nicolas Maduro.

Izbio kaos

Ipak, iako Maduro priča o uspješnoj prilagodbi, banke, kao i tisuće drugih institucija i poslovnica, posljednja su dva dana zatvoreni kako bi se prebacili na novu valutu koja ima pet nula manje od one prijašnje. Točnije, šalica kave u Cáracasu više neće koštati 2,5 milijuna jakih bolívara nego 25 suverenih bolívara. Tako, iako mnogi smatraju da su poslovnice zatvorene iz protesta vlasnika, zapravo je riječ o općoj zbunjenosti.

Osim što se trgovine, ljekarne i poduzetnici općenito muče s prilagodbom na novu valutu i građani su se već požalili BBC-u na ograničenje zbog kojeg na bankomatu mogu izvaditi samo deset suverenih bolívara čime jedva da mogu kupiti potrebne dnevne namirnice. Trenutno tržištem cirkuliraju i stara i nova valuta što dodatno zbunjuje trgovce i građane. Čak je i crno tržište zamrznuto jer ljudi više ne znaju kojom valutom trgovati – dolarima, starim bolívarima ili, pak, novim suverenim.

- Ovaj je potez bio prenagljen i zbunjujuć je budući da se Vlada nije koordinirala s drugim sektorima prije odluke o promjeni valute – rekao je politički analitičar Félix Seijas.

'Petro prevara'

Osim toga, nova valuta je i povezana s kriptovalutom Petro (koja je, pak, povezana s državnim naftnim rezervama), čije je trgovanje zabranjeno u SAD-u, a neke su platforme za kriptovalute i nazvale venezuelanski Petro “prevarom”.

- Bolje da je novu valutu povezao s jednorozima – smatra Russ Dallen, direktor investicijske banke Cáracas Capital. Dodatno, iako je svrha ove mjere borba protiv hiperinflacije u Venezueli, kritičari smatraju da će samo pogoršati postojeću krizu.

- Ova promjena može se izjednačiti s odlaskom pod nož poznatih plastičnih kirurga u Cáracasu – izgled se mijenja, ali to je sve. Bolívar zapravo dobiva facelitfting – smatra ekonomist Steve Hanke koji novu valutu opisuje kao prevaru, a sličnog mišljenja je i vođa opozicije Henrique Capriles koji novi potez Vlade vidi kao konačnu katastrofu.

- Vlada se kocka sa svime i eksperimentira na veoma neodgovorni način – napisao je u eseju u kojem je i optužio predsjednika države da “izgladnjuje vlastite građane”.

Uz mjeru devalvacije valute, Vlada je najavila i druge ekonomske promjene poput rasta minimalne plaće za 3.000 posto, rasta PDV-a te smanjenja trenutno velikih potpora za gorivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:02