Premale plaće

Veliki štrajk u najvećoj njemačkoj aviokompaniji, 140 putnika iz Zagreba nije poletjelo

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.10.2019. u 15:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.10.2019. u 15:55

Velika Gorica, 031012.
Aerodrom Pleso.
Ilustracija.
Ukrcaj putnika u zrakoplov Lufthanse.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Ukrcaj putnika u zrakoplov Lufthanse, ilustracija

Više od 300 letova i 60.000 putnika u njemačkim zračnim lukama suočilo se u nedjelju s kašnjenjima ili otkazivanjem letova zbog štrajka u najvećoj njemačkoj aviokompaniji Lufthansa.

Sindikat UFO, koji predstavlja kabinsko osoblje i pilote te aviokompanije, u nedjelju je pozvao zaposlenike četiriju tvrtki kćeri Lufthanse - Eurowings, Germanwings, Lufthansa CityLine i SunExpress na obustavu rada od 5 sati ujutro do 11 sati.

Nakon informacija da aviokompanija štrajkašima “prijeti otkazima”, prema pisanju Reutersa, organizatori su štrajk produžili do ponoći. Na zagrebačkom aerodromu dr. Franjo Tuđman u nedjelju je odgođen samo jedan let Lufthanse za Berlin, kako doznajemo, koji je trebao poletjeti u 8 ujutro. Svih 140 putnika zbrinuto je i bukirano na nove letove, kazali su s aerodroma.

Štrajk je pokrenut zbog premalih plaća i dugotrajne pravne bitke u kojoj status sindikata nije valjano pravno reguliran. Lufthansa je zaposlenicima ponudila povećanje plaća od dva posto što su sindikati prihvatili, ali time je samo zaustavljen štraj u Lufthansinim središtima Frankfurtu i Münchenu, a ne i u tvrtkama kćerima. Iz Lufthanse su kratko priopćili da je štrajk ilegalan jer ga je organizirao sindikat s “upitnim pravnim statusom”.