Sastanak u Istri

Veliki hotelijeri traže pomoć: 'Nekima neće biti lako dočekati iduću sezonu'

Imperial Hotel Valamar
 Valamar

Veliki hotelijeri traže pomoć za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti svojih tvrtki jer mnogima neće biti lako dočekati idući Uskrs i prve turiste bez obzira na to što je sezona s obzirom na okolnosti za mnoge, posebno one u Istri, zadovoljavajuća. Zato su se sastali u ponedjeljak u Rovinju s novom ministricom turizma Nikolinom Brnjac koja je pak najavila da će pomoć doći iz Europe.

- Krajem ovog mjeseca trebali bismo dobiti smjernice Europske komisije za instrument „Oporavak i otpornost“. Sada smo o tome razgovarali, pripremili se i dobili smo određene materijale. Tijekom ovog i idućeg tjedna imat ćemo sastanke s relevantnim ministarstvima. Sada razgovaramo koji su to modaliteti da se nastavi s određenim mjerama na jesen i kako što bolje pripremiti turistički sektor da bude što otporniji za iduću sezonu. Trebamo naći mjeru kako pomoći turističkom sektoru koji nosi 20 posto hrvatskog BDP-a. Izrazito nam je važno očuvati stabilnost, istaknula je ministrica. Dodala je da je Europa pripremila oko šest milijardi eura bespovratnih sredstava, i više od dvije milijarde za izrazito povoljne zajmove.

Krovna turistička udruga Hrvatska udruga turizma (HUT) još je početkom srpnja predala prijedlog pomoći da sektor izdrži do Uskrsa, a sada im je bitno da čim prije saznaju na kakve mjere mogu računati jer ih čeka duga zima i donošenje ključnih odluka. Čelni čovjek HUT-a Veljko Ostojić istaknuo je da su nadležnom ministarstvu predložili dva modela, a to se ne odnosi samo na hotelijere, već na čitav sektor gdje su primjerice agencije najlošije prošle.

- Jedna je varijanta četiri tisuće kuna po radniku uz nastavak postojećih mjera, a druga je varijanta je dvije tisuće kuna po radniku, što je praktički naknada koju bi nezaposleni dobili da su na Zavodu. Mislimo da je bolje radnika zadržati u kompanijama zbog njihove sigurnosti i sigurnosti kompanija koje trebaju pripremiti iduću sezonu. Koliko znamo, sredstva za tu mjeru su vezana za EU fondove, koji je na snazi do kraja 2021. godine pa to i stoji u našem prijedlogu. Nadamo se da s početkom iduće sezone ta mjera više neće trebati, kazao je Ostojić koji je s ministricom razgovarao i kako pomoći turističkim tvrtkama da sačuvaju likvidnost te kako iskoristiti u tu svrhu EU fondove.

Rovinj, 240820.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sastala se s predstavnicima hotelske industrije.Razgovaralo se o aktualnoj situaciji i mjerama Vlade do pocetka naredne turisticke sezone u vezi situacije vezane uz pandemiju COVID-19 te ostalim kljucnim i aktualnim temama iz turistickog sektora. Nakon sastanka dali su izjave za medije.
Na fotografiji: Tomislav Popovic, Nikolina Brnjac,  Veljko Ostojic
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Tomislav Popović, Nikolina Brnjac, Veljko Ostojić

- Tu smo čuli da za nekoliko tjedana možemo očekivati konkretnije informacije kako će se ta sredstva moći iskoristiti, kazao je.

Što se tiče nastavka sezone, Brnjac je rekla da je njezino ministarstvo, kao i Ministarstvo vanjskih poslova te Ministarstvo zdravstva u svakodnevnom kontaktu s nadležnim tijelima europskih država koje su Hrvatske stavile na crvenu listu.

-Kako se epidemiološka slika u Hrvatskoj bude mijenjala, tako i očekujemo da države revidiraju svoje liste. Neke se revidiraju na tjednoj bazi, a neke svaka dva tjedna. Očekujemo da će se po opadanju broja zaraženih uz pridržavanje svih epidemioloških mjera doći do revidiranja. Isto tako, vrlo nam je važno o da se Hrvatsku tretira po županijama jer vidimo da situacija nije svugdje ista. Državne to također promatraju i sukladno tome mijenjaju mjere, istaknula je ministrica.

Vjeruje da će posezona isto dobro završiti, a najviše se trenutno promoviraju autodestinacija - Istra i Kvarner. Tržišta se posebno izvještavaju o broju zaraženih te se napominje da je Hrvatska sigurna destinacija što su mnogi turisti ove godine i prepoznali.

- Imali smo najviše turista iz Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske. S obzirom na to da smo autodestinacija i s obzirom na dobru promocija sa strane Hrvatske turističke zajednice, mi smo iskoristili te prednosti i uz sigurnost bilježimo tako dobre rezultate. Tome je pridonijela i dobra pripremljenost našeg turističkog sektora. Ova sezona još nije gotova jer su turisti prepoznali da smo sigurni, kako će završiti posezona teško je to sada reći, zaključila je Brnjac.

Pad broja turista u rovinjskoj Maistri

U rovinjskoj Maistri je pak zadnjih dana značaju opao broj turista, što zbog uvođenja Hrvatske na crvenu listu mnogih europskih zemalja, što zbog činjenice da je glavna sezona gotova.

- U zadnjih pet dana iz naših je objekata otišlo dvije tisuće gostiju. Ali sezona nije gotova. Dobro su nam popunjeni hoteli, ali polako se prazne kampovi. Ali očekujemo da ćemo solidno odraditi rujan, a možda bismo mogli odraditi i u listopadu. Vjerujem da će neki hoteli ostati otvoreno cijelu godinu, kazao je čelni čovjek ove turističke tvrtke. Istaknuo je da se tvrtka stakla s određenim investicijama, ali da bi se one mogle nastaviti iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:16