Predsjednica Uprave HBOR-a

'Veliki broj poduzetnika od sada može ostvariti kamatne stope niže od dva posto'

Izmjenom programa možemo reći da veliki broj naših poduzetnika može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i nova članica Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka
 HBOR

Kako bi hrvatskim poduzetnicima dodatno olakšao pristup svojim sredstvima kreditiranja, HBOR je od 1. svibnja ove godine postojećih 25 programa kreditiranja sažeo u 9 programa koji su objedinili sve pogodnosti, a uz njih su uvedene i neke nove.

Tako tržišno konkurentni poduzetnici koje se bave poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem od sada svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu koja iznosi 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike. To u konačnici znači da kamatna stopa za ove poduzetnike može biti 0,728 posto. Po programu 'Priprema izvoza' umjesto dosadašnjih 2, odnosno 3 posto, kamatna stopa, sada može biti već od 1,75 posto. Uz to, snižena je i kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava s postojećih 4 posto na 3,5 posto za dugoročne i 2 posto za kratkoročne kredite, a javni sektor, investicije može kreditirati po kamatnoj stopi od 1,75 posto ili 2 posto bez naknade za rezervaciju sredstava.

- Svjesni smo da su kamatne stope za razvoj poduzetništva visoke i da konkurenti našim poduzetnicima u EU mogu dobiti kredite po kamatnoj stopi nižoj od 2 posto. Izmjenom programa koju danas predstavljamo konačno možemo reći da veliki broj naših poduzetnika može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto. Ovo se odnosi i na HBOR-ove kredite, ali i na financijske instrumente koje provodimo - istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Osim toga, najavljena je provedba dva nova financijska instrumenta: „Investicijski krediti za ruralni razvoj“ koji će omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju te „Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“ koji će omogućiti povoljno kreditiranje projekata naših poduzetnika iz proizvodne industrije i uslužnih djelatnosti.

HBOR je uključen i u uspostavu investicijske platforme za financiranje projekata Pametnih gradova i Pametnih otoka za koju će biti ključna dobra pripremljenost projekata i tehnička pomoć.

Za izvoznike je HBOR, osim sniženja kamatnih stopa, najavio i uvođenje novog programa osiguranja izvoza koji će biti namijenjen bankama kako bi se izvoznicima olakšao pristup financijskim sredstvima.

Nakon što je polovicom ove godine postao aktivan ESIF Fond rizičnog kapitala namijenjen start-up poduzećima i ulaganjima u ranim fazama razvoja poslovanja, za kraj godine je najavljen odabir društva za upravljanje sredstvima CROGIP (Croatian Growth Investment Programme). Radi se o zajedničkoj inicijativi Europskog investicijskog fonda i HBOR-a kojom je pokrenut program za poticanje ulaganja u kapital malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća s do 3000 zaposlenika koja nisu start-upovi.

Inače, HBOR je u 2018. godini odobrio 13 posto više sredstava nego u prethodnoj godini podržavši tako 2.650 projekata s iznosom od gotovo 8,40 milijardi kuna, dok je iznos odobrenih kredita 9 posto veći od onog u 2017. Tako je tijekom ove godine HBOR odobrio 1.970 kredita u iznosu od 5,61 milijardi kuna, a u istom razdoblju u odnosu na prethodnu godinu odobrio je i 24 posto više sredstava za investicije. Ujedno odobrili su gotovo 860 milijuna kuna za projekte koji se financiraju iz EU fondova, što predstavlja 5 puta veći iznos od onog odobrenog prošle godine.

U istom razdoblju, hrvatski izvoznici podržani su s iznosom od 5,63 milijarde kuna što predstavlja povećanje od 23 posto u odnosu na ukupan iznos odobren u prošloj godini. Veliki utjecaj na ovaj rezultat imala je vrijednost ukupno osiguranog izvoznog prometa koja je iznosila 2,7 milijardi kuna što predstavlja povećanje od čak 56 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:47