Od igle do lokomotive

Veleposlanstva SAD-a rade aukcije diljem svijeta, mogu se naći stvarno bizarni predmeti

Na službenoj stranici za aukciju može se naći svega, od namještaja, tostera pa do teških strojeva
 Profimedia, Everett

Veleposlanstva SAD-a diljem svijeta organiziraju aukcije na kojima se rješavaju stvari za koje tvrde da su im višak. Tu i ne bi bilo ništa neobično da predmeti na licitaciji nisu, u najmanju ruku, bizarni.

Američko veleposlanstvo u Londonu tako je na aukciju stavilo cijelu svoju zalihu toaletnog papira. Početna cijena za 1200 rola “posebnog” toaletnog papira kojim se koristio Njegova Ekscelencija Woody Johnson iznosi 131 dolar. Tu su i 756 rola papirnatih ručnika, a može se naći i fotoaparat za samo 1,30 dolara. Ipak, da nisu posve neozbiljni dokazuje javna prodaja rabljenog Volva kojeg su procijenili na 2366 dolara.

No, lista neobičnih predmeta tu ne staje. Na službenoj stranici za aukciju vidljivo je da u Tirani, glavnom gradu Albanije, aukcija upravo traje, a u ponudi se može naći jedanaest generatora, automobilske gume i, naposljetku, rabljeni viličar.

Makedonska ambasada u Skopju, pak, uz uredsku opremu poput printera i skenera prodaju i kuhinjsku opremu – toster, kafe aparat, ali i vilice, noževe i žlice. Ne iznenađuje da se na popisu našla i jedna, malo rabljena, skoro pa nova kosilica za travu.

Zagrebačko veleposlanstvo, nažalost, svoju je aukciju održalo u svibnju. No, neki je sretnik za 2500 kuna kući otišao s 12 stolaca, dva stola za blagovaonu, jednim tepihom, dva ormarića i lampom. Isto tako, za svega 600 kuna moglo se tu ugrabiti i videorekordere, DVD čitače, usisivač, četiri plastične stolice i stol te policu za knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:36