Stanje na Zagrebačkoj burzi

Većina kompanija objašnjava kako se nose s poteškoćama, no jedna zadovoljna trlja ruke

Većina kompanija objašnjava kako trenutno funkcioniraju i nose se s poteškoćama
Prostori Zagrebačke burze
 Neja Markičević / CROPIX

Nakon jučerašnjeg prekida trgovanja na Zagrebačkoj burzi zbog velikog pada cijena dionica te Hanfinog upozorenja burzovnim kompanijama da objave informacija o poslovanju vezano uz utjecaj pandemije korona virusa, na internetskoj stranici ZSE-a od jutros stižu nove objave, uoči početka trgovanja. Uglavnom nema konkretnih brojčanih pokazatelja o procjenama utjecaja, ali većina kompanija objašnjava kako trenutno funkcioniraju i nose se s poteškoćama.

Iz AD Plastik Grupe kažu da od pojave virusa COVID-19 do danas operativno poslovanje AD Plastik Grupe se odvija nesmetano. Nije bilo prekida u opskrbi sirovinama, niti u dostavi proizvoda unatoč zastojima na graničnim prijelazima koji nisu značajno utjecali na poslovanje.

„Isto tako, nemamo najave o promjenama narudžbi od strane kupaca, što znači da ova situacija za sada nema materijalni utjecajna poslovanje AD Plastik Grupe. FCA Grupa zbog posljedica širenja virusa COVID-19 privremeno zatvara, na dva do tri dana, četiri svoje tvornice u Italiji što na poslovanje AD Plastik Grupe nema značajan utjecaj. AD Plastik Grupaostvaruje samo 1,5postoukupnih prihoda od prodaje tim tvornicama. Financijska situacija Grupe je stabilna i nije pogođena utjecajem širenja virusaCOVID-19, ali poput ostalih kompanija bilježimo značajan pad vrijednosti dionice uzrokovan strahom i panikom koje je ova situacija izazvala na tržištu kapitala.“

Iz Atlantic grupe su obavijestili da se poslovanje odvija nesmetano, odnosno trenutno nemaju konkretnih materijalno značajnih negativnih utjecaja na poslovanje. „S obzirom na širenje COVID-19 u okruženju, Atlantic Grupa je osnovala Krizni stožer koji redovito prati obavijesti i uputstva svih nadležnih institucija te sukladno njima implementi rapreventivne mjere. Ono što je bitno napomenuti jest da trenutno niti jedan zaposlenik Atlantic Grupe nije zaražen saCOVID-19“, poručili su. Zalihe repromaterijala i gotovih proizvoda su povećali i u kontinuiranoj su komunikaciji s dobavljačima kako bi se nabavke sirovina i materijala odvijale nesmetano, te su osigurali dodatnu likvidnost.

Iz Medike su objavili kako bilježe umjeren rast prihoda od prodaje, a nadaju se stabilnosti državnih financija budući da je država značajan sudionik u opskrbi lijekova i medicinske opreme, „slijedom čega se očekuje porast obveza prema dobavljačima robe“.

Hoteli Maestral su objavili da se otvaranje hotela za ovu turističku sezonu neće ostvariti planiranim tempom. Trenutačno je otvoren jedan hotel, a odluka o početku rada ostalih objekata ovisi o daljnjem razvoju situacije uzrokovane širenjem COVID-19. U razdoblju od 20. veljače do 12. Ožujka 2020. godine, stornirane su rezervacije iz žarišnih država za grupne aranžmane za ožujak i travanj, a ulazak novih rezervacija za ostatak godine usporen je za 50% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. „Određeni dio rezervacija je prebačen za rujan i listopad 2020. Godine čime je efekt storniranja znatno umanjen.Uz pretpostavku da se širenje zaraze zaustavi tijekom travnja 2020. godine, pad prihoda bi iznosio do 15%, a bruto operativne dobiti do 20%, a ako se zaustavi tijekom svibnja 2020. godine, procjenjuje se pad prihoda do 30%, a bruto operativne dobiti do 35%“,objavili su, uz napomenu da neovisno o navedenim procjenama financijsko poslovanje i stabilnost Društva nije ugrožena. Kažu da poduzimaju sve aktivnosti kako bi država što prije donijela mjere za pomoć poduzetnicima u turističkom sektoru.

Iz hotela Vodice su najavili da će, uslijed otkazivanja rezervacija, otvaranje hotela odgoditi za sredinu travnja.

Dukat je objavio da unatoč razrađenim kriznim scenarijima i planovima kontinuiteta pandemijsko širenje virusa COVID-19 ima negativne reperkusije na poslovanje Dukata d.d. „u dijelu koji nije u ingerenciji Dukata d.d. - poglavito u vidu otežanog protoka roba između zemalja unutar i izvan granica Schengena te njegovog mogućeg prekida.“

Iz BADELA 1862 poručuju da je u ovom trenutku preuranjeno davati bilo kakve procjene vezane uz utjecaj na poslovanje za tekuću godinu te su ishodi još uvijek neizvjesni. „Bitno je napomenuti kako Društvo u ovom času ima zadovoljavajuću likvidnost i sve obveze u kratkoročnom razdoblju može ispunjavati u cijelosti. Jednako tako, s obzirom na trenutnu razinu zaliha gotovih proizvoda, sirovina i repromaterijala te uvažavajući činjenicu da ne postoje problemi s nabavom ključnih sirovina i repromaterijala od dobavljača, u ovom trenutku ne postoje nikakve indikacije koje bi ukazivale na moguću nestašicu proizvoda i nemogućnost isporuke proizvoda kupcima“, objavili su.

Napominju da zbog provedbe raznih ograničenja u vezi s kretanjem osoba te okupljanjem većeg broja ljudi to u perspektivi eventualno može dovesti do smanjene potražnje za proizvodima u njihovoj industriji.

Iz hotelske kompanije Maistra objavili su da se poslovanje do početka ožujka 2020. odvijalo u skladu s očekivanjima i nije bilo značajnih posljedica od širenja bolesti COVID-19. „Nakon donošenja izvanrednih mjera, odnosno preporuka, kako u Republici Hrvatskoj tako i u ostalim susjednim zemljama, započela su otkazivanja rezervacija smještaja i skupova za ožujak, travanj i svibanj 2020. Do danas, objavili su, nema značajnih otkazivanja rezervacija za period od lipnja 2020. nadalje. „U slučaju daljnjeg eskaliranja bolesti, a posljedično i oštrijih izvanrednih mjera, izvjesno je da će Društvo trpjeti štetu, koju za sada nije moguće kvantificirati. Društvo je u svakodnevnom kontaktu sa svim ključnim dionicima, te se pripremaju i provode mjere koje imaju za cilj ublažavanje štete u poslovanju. Ukoliko razvoj situacije bude takav da će isti značajno utjecati na poslovanje, Društvo će o tome odmah obavijestiti investicijsku javnost“, objavili su.

Iz Liburnia Riviera Hotela objavili su kako je za ožujak otkazano 64 posto rezervacija, za travanj 62 posto, za svibanj 31 posto, alipanj 21 posto. „Prema trenutnim podacima, daljnje trajanje bolesti i dalje će negativno utjecati na Društvo, a konkretni učinci će ovisiti o trajanju izloženosti bolesti“. Zbog neizvjesnosti i oni kažu da nisu u mogućnosti davati prognoze za buduća razdoblja.

Iz HT-a su objavili da je uslijed panike nastale širenjem korona virusa cijena dionice Društva izgubila je na vrijednosti kao i cjelokupno tržište, ali njihovo se operativno poslovanje „za sada odvija u skladu s poslovnim planovima.“ Prilikom objave rezultata za prvi kvartal 2020. moći će, kažu, dati detaljnije procjene utjecaja korona virusa, a trenutno kažu da nije moguće detaljnije dati procijene vezane uz utjecaj virusa na poslovanje kompanije.

Hotelska kuća Plava laguna objavila je da od kraja veljače do danas bilježi otkazivanja u visini 25 posto plana u ožujku i travnju, a otkazivanja u razdobljima visoke sezone trenutno nema.

Iz Jadran – Galenskog laboratorija objavili su da sada imaju dovoljno zaliha repromaterijala za par mjeseci te nemaju poteškoća u nabavci. „Važno je napomenuti da je većina naših dobavljača iz Europe, a mali dio njih ima svoje dobavljače iz Kine. Iz tog razloga u drugom i trećem kvartalu može doći do eventualnih dužih isporuka“, napominju. Kažu da nema stvarnih i potencijalnih efekata bolesti COVID-19 na poslovne aktivnosti, financijske situacije i ekonomski učinak u godišnjim financijskim izvješćima za 2019. godinu. „Grupa JGL veliki dio svojih prihoda ostvaruje kroz svoje povezano poduzeće u Rusiji. Svjedok smo devalvacije ruske rublje i pada cijene nafte uzrokovane skupom čimbenika, među kojima je i globalna pandemija virusa COVID-19. Možemo zaključiti da je moguć učinak na financijska izvješća u 2020. godini. Grupa će, ukoliko to bude potrebno, pokušati minimizirati ovaj učinak hedging-om“, kažu na kraju objave.

Iz Drvne industrije SPAČVA obavještavaju da je izloženost talijanskom tržištu, odnosno udio prihoda na talijanskom tržištu u odnosu na ukupni prihod 22 posto. „U ovom tenutku logistika i transport u Italiju su znatno otežani i usporeni. Ukoliko dođe do zatvaranja talijanskih granica ili širenja sličnih sigumosnih mjera na ostatak Evrope, postoji i opasnost obustave proizvodnje. Dugoročne financijske efekte i posljedice pandemije trenutno nije moguće procijeniti, ali su značajni s obzirom na izloženost Društva talijanskom tržištu i izvozu općenito“, objavili su.

„Od širenja epidemije u Italiji i drugim europskim zemljama, a posebno u zadnja dva tjedna, otkazane su nam brojne rezervacije za travanj i svibanj, a prodaja za ostatak sezone je zaustavljena. U ovom trenutku otkazano nam je približno 40 posto rezervacija za predsezonu, odnosno za travanj i svibanj“, objavili su iz tvrtke Hoteli Jadran. Kažu i da je priljev novca od strane agencija zaustavljen jer agencije zadržavaju uplate gostiju za slučaj otkazivanja rezervacija jer će „uplaćena sredstva moguće, sukladno europskim pozitivnim propisima, morati vratiti gostima.“ Napominju također da im se agencije obraćaju sa zahtjevima za snižavanjem cijena, fleksibilnijim uvjetima otkazivanja i depozita, s obzirom da nije moguće predvidjeti razmjere pandemije, njezino trajanje i posljedice za globalnu ekonomiju.

„Sadašnji pokazatelji upućuju da u predsezoni neće biti ostvareni predviđeni rezultati, što će utjecati na konačni godišnji rezultat“, objavili su. Očekuju i utjecaj na likvidnosti, nastave li se opisani trendovi.

Iz Ilirije kažu da su rezervacije za predsezonu (ožujak, travanj, svibanj) otkazane ili se otkazuju i nema novih rezervacija za to razdoblje. Za glavnu sezonu (lipanj, srpanj i kolovoz) nema značajnog otkazivanja postojećih rezervacija, ali nema niti novih, buking je stao. „Donekle to treba promatrati sa aspekta da je glavna sezona relativno daleko razdoblje i da postoji realna mogućnost, ovisno o razvoju situacije koju Društvo aktivno prati, da se rezervacije za glavnu sezonu naknadno otkažu, čime bi posljedično i glavna sezona mogla biti neizvjesna i upitna“, objavili su. Izvjesno je već sada, kažu, da će poslovni rezultati za ovu godinu biti manji, ali koliko, to ne mogu egzaktno procijeniti u ovom trenutku.

Iz Čakovečkih mlinova su objavili na stranicama Zagrebačke burze da njihov segment trgovine u prva dva mjeseca, prema privremenim podacima, bilježi više od 7 posto godišnjeg rasta prihoda od prodaje, što je posljedica rasta prodaje prehrambenog asortimana.

"U ovom trenutku se nabava ključnih kategorija, koja se većinom provodi preko Narodnog trgovačkog lanca, odvija uobičajenim tokom. Izdavatelj će nastaviti aktivno raditi na osiguranju dostupnosti svih kategorijana trgovačkim policama te na pružanju visokokvalitetne usluge svojim potrošačima", objavili su.

Crobexi blago porasli, promet povećan

Stabilizacija Crobexa zahvaljuje se jutrošnjem rastu cijena dionica na europskim burzama, nakon jučerašnjeg rekordnog pada, jer se ulagači nadaju da će mjere niza središnjih banaka i vlada u svijetu ublažiti udar pandemije koronavirusa na gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 4 posto, nakon što je jučer potonuo rekordnih 11,5 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 3,50 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 2,60, a pariški CAC 2,95 posto.

Na Zagrebačkoj je burzi jutros najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren dionicom Podravke, 4,6 milijuna kuna, pri čemu joj cijena stagnira na 320 kuna.

S prometom od 2,8 milijuna kuna slijedi dionica HT-a, kojoj je cijena porasla 1 posto, na 149 kuna.

Dionicom Valamar Riviere ostvaren je, pak, promet od 2,7 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 2,4 posto, na 21,10 kuna.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je s još tri izdanja. Pritom je cijena povlaštene dionice Adris grupe pala 1,5 posto, na 335 kuna, dok je dionica AD Plastika poskupila 1,9 posto, na 132,50 kuna.

Cijena Turisthotela stagnira, pak, na 2.500 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše su, više od 6 posto, porasle cijene dionica Optima telekoma i Arena Hospitality grupe, dok se među većim gubitnicama našla dionica Plave lagune, s padom cijene za više od 11 posto. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:14