Izvoz obrazovanja

Uz školske udžbenike, Profil napravio i obrazovnu platformu s 1300 videozapisa i animacija

Interes za hrvatski proizvod pokazali i nakladnici udžbenika iz Njemačke, Austrije, Poljske, Bugarske, Slovenije i Srbije
Dalibor Greganić, direktor tvrtke Profil Klett
 Marko Todorov / CROPIX

Da je kurikularna reforma pokucala i na vrata hrvatskih izdavača pokazuje nova platforma Profil Kletta kojom taj izdavač namjerava osvojiti ne samo domaće, nego i strana tržišta.

- Htjeli smo uz klasične obrazovne sadržaje osmisliti i proizvesti vlastito rješenje kao odgovor na digitalnu transformaciju školstva - rekao nam je Dalibor Greganić, direktor Profil Kletta. I ovaj je nakladnik to doista i napravio, odnosno svoje tiskane udžbenike dopunio je digitalnim sadržajem.

Platforma IZZI, što je zapravo kratica za interaktivno, zanimljivo, zabavno i inkluzivno učenje, pojasnio nam je Greganić, svojevrstan je spoj tradicionalnog obrazovanja i suvremenih digitalnih tehnologija. Sadrži više od 1300 videozapisa i animacija, 2000 kvizova, ali i sto 3D modela i virtualnih panorama, koje služe za pomoć učiteljima i njihovim učenicima u razredima zahvaćenim aktualnom kurikularnom reformom.

Slon izbliza

Tako, primjerice, učenici mogu saznati kako slon izgleda izbliza ili, pak, poslušati kako se glasa orao, a kroz virtualnu maketu mogu prošetati Dioklecijanovom palačom.

- Tako je zanimanje učenika veće, a sadržaj se može prilagoditi svakom učeniku i njegovim individualnim potrebama i metodama učenja kako bi brže i lakše savladao gradivo - smatraju u Profil Klettu.

Najveća je vrijednost IZZI-ja, tvrdi direktor Profil Kletta, u tome što su “sami kreirali sadržaj, ali i cjelokupni sustav koji nudi izuzetno brzu i efikasnu izradu novih interaktivnih sadržaja, tako da je riječ o jedinstvenom IT proizvodu u segmentu obrazovanja”.

Zagreb, 170619.
Profil Klett.
Dalibor Greganic, direktor tvrtke Profil Klett.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Dalibor Greganić, direktor tvrtke Profil Klett

Sam pristup platformi, kako saznajemo, dobiva se besplatno uz Profilove udžbenike. No, za izdavačku kuću njezin razvoj nije bio besplatan. Tijekom tri godine na realizaciji deset milijuna kuna vrijedne obrazovne platforme danonoćno je radilo više od 500 hrvatskih učitelja, autora, urednika i računalnih stručnjaka, a upiti iz drugih dijelova Europe dokaz su da se isplatilo i da je posao i više nego solidno odrađen.

Hrvatskim je školama, naime, proizvod predstavljen krajem prošle godine i otad je IZZI prikupio oko 15.000 registriranih korisnika te otprilike 900.000 posjeta. No, interes za licenciranje alata i sustava za distribuciju tog hrvatskog proizvoda pokazali su i nakladnici udžbenika iz Njemačke, Austrije, Poljske, Bugarske, Slovenije i Srbije. Stoga Profil Klett, kako nam je otkrio direktor kompanije, trenutačno pregovara o uvjetima prodaje prava na obrazovnu platformu, a ako izraze interes, moguća je i prodaja prava na Profilove udžbenike.

Zagreb, 170619.
Profil Klett.
Dalibor Greganic, direktor tvrtke Profil Klett. Na fotografiji: aplikacija Izzi.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Aplikacija Izzi

Izvoz kao plan

Izvoz ovog u Hrvatskoj jedinstvenog proizvoda njegovim je kreatorima zapravo uvijek bio na pameti. Zato ga i jesu predstavili na godišnjem sastanku nakladnika školskih udžbenika, koji je u Nizozemskoj okupio više od 50 europskih nakladnika, te su ga prijevodom na engleski prilagodili za međunarodno tržište.

- Digitalni sadržaji IZZI-ja jednostavno se mogu prilagoditi kurikulumu pojedine zemlje, a budući da zbog svojih značajki ima potencijal hrvatskog izvoznog obrazovnog, ali i IT proizvoda, odlučili smo sljedeće godine posjetiti najveće sajmove obrazovanja, edukacije, tehnologije i inovacija te pokazati da Hrvatska i u ovom segmentu ima konkurentno rješenje - pohvalio se direktor nakladničke kuće.

Otkup prava na udžbenike, ali i na IZZI, ovoj će hrvatskoj kompaniji povećati prihode, koji su lani iznosili 85 milijuna kuna, odnosno deset milijuna više nego godinu prije. Osim rasta prihoda, Profil Klett i kontinuirano zapošljava, a trenutačno ima 102 radnika.

Zagreb, 170619.
Profil Klett.
Dalibor Greganic, direktor tvrtke Profil Klett. Na fotografiji: aplikacija Izzi.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Aplikacija Izzi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:51