Nije prvi put

Unatoč svom bogatstvu kontroverzni poduzetnik s britanskom adresom platio 300 kuna poreza

Naime, u svom financijskom izvješću iz 2017. godini Timis je prijavio 670.000 funti primanja
Frank Timis
 YouTube/BBC

Rumunjski poduzetnik i naftni investitor s londonskom adresom, Frank Timis, unatoč svom bogatstvu platio je svega 35,20 funti (oko 300 kuna) poreza.

Iako živi u luksuznom penthouseu, čiji mjesečni najam iznosi 14.000 funti i na večere u najluksuznijim londonskim restoranima ostavlja nekoliko stotina funti, ako je suditi prema njegovom financijskom izvješću moglo bi se reći da od svog svjetskog poslovnog carstva jedva zarađuje.

Kako tumači njegov odvjetnik njegovi papiri su čisti. Naime, u svom financijskom izvješću iz 2017. godini Timis je prijavio 670.000 funti primanja sa svojih offshore računa.

To su uglavnom bile isplate od tzv. 'raspodjela', koje su trebale biti oporezive. No, nedugo prije nego što je podnio poreznu prijavu, Timis je navodno zatražio pretvorbu 'raspodjela' u neoporezive zajmove, piše BBC.

- Ovdje je svakako riječ o poreznoj prevari, pogotovo jer je cijela izmjena učinjena retrospektivno. Cijeli slučaj trebalo bi istražiti – istaknuo je John Christiansen, porezni stručnjak.

Inače, Frank Timis, dioničar je triju kompanije African Minerals, African Petroleum Corp i International Petroleum, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 1,1 milijardu dolara i dioničar. Prema navodima Forbesa Timis je već i prije bio vezan uz nekoliko kontroverznih poslovanja, među kojima je i kazna britanskih vlasti od milijun dolara iz 2009. godine zbog izdavanja pogrešnog izvještaja o rezervama nafte.

Naime, u to vrijeme ovaj 55-godišnji poduzetnik bio je na čelu britanske petrokemijske industrije Regal Petroleuma koja se bavi eksploatacijom nafte i zemnog plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:03