Užurbane pripreme

Uljanik: Intezivno radimo na pripremama svih preduvjeta za program restrukturiranja

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.7.2018. u 11:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.7.2018. u 11:28

Pula, 231117.
Ispred upravne zgrade u Uljaniku.
Vodstvo Sindikata metalaca Hrvatske i Uljanikov glasnogovornik, nakon jutarnjeg sastanka s upravom novinare su izvjestili o rezultatima razgovora. U ime sindikata govorio je Vedran Dragicevic predsjednik SMH a u ime Uljanika Hrvoje Markulincic direktor poslovno informacijskih sustava Uljanika.
Na fotografiji: detalj iz Uljanka.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Brodogradilište Uljanik u Puli

Uljanik Brodogradilište intenzivno radi na pripremi svih potrebnih preduvjeta za kvalitetan rad i što brži početak primjene i provedbe programa restrukturiranja, budući da se tijekom kolovoza očekuje intenzivna komunikacija s tijelima Europske unije, a tijekom rujna i konačni stavovi po tom programu restrukturiranja, izvijestili su u ponedjeljak iz te pulske tvrtke.

U priopćenju se navodi i da je prijedlog programa restrukturiranja Uljanika, kojeg je Ministarstvo gospodarstva, u petak, 27. srpnja, uputilo Europskoj komisiji, prezentiran Radničkom vijeću Uljanik Brodogradilišta te predstavnicima svih sindikata.

Podsjeća se da je Vlada na sjednici održanoj 11. siječnja ove godine odlučila dati državno jamstvo u korist Hrvatske poštanske banke, odnosno drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu, za kreditno zaduženje Uljanika radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva u iznosu od 96 milijuna eura.

Iz Uljanika također ističu da je slanjem programa restrukturiranja od strane Ministarstva gospodarstva u EU 13. srpnja, nestala obveza povrata tih sredstava dok troškovi "rescue aid-a", ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljenom programu restrukturiranju.

Inače, na glavnoj skupštini Uljanika, sazvanoj za 31. kolovoza, investitori će odlučivati o pokriću lanjskog gubitka od 1,24 milijarde kuna. Uprava predlaže dioničarima odluku da se lanjski gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 1,24 milijarde kuna pokrije u visini od 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, a 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi. Ostatak nepokrivenog gubitka od 995,9 milijuna kuna prenio bi se u sljedeću godinu.

Jedna od točaka dnevnog reda je i izmjena odluke koju je donijela glavna skupština Uljanika u veljači ove godine, a riječ je o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Sada se predlaže se ta se odluka izmijeni tako da se utvrđuje da je njezina pravno tehnička provedba ovisna o usvajanju i provedbi programa restrukturiranja Uljanika, koja još nije započela.

U međuvremenu, strateški partner Uljanik brodogradilišta, tvrtka Kermas energija je pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva. Tom je pozajmicom tvrtka Kermas energija, koja je u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, omogućila Uljaniku premoštenje problema u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala.