Svjetska tržišta

Ulagači diljem svijeta oprezni, čekaju se poslovni rezultati kompanija i odluka FED-a

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.1.2019. u 9:22

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.1.2019. u 9:22

(170125) -- NEW YORK, Jan. 25, 2017 -- Traders work at the trading floor of the New York Stock Exchange in New York, the United States, on Jan. 25, 2017. The Dow Jones Industrial Average on Wednesday closed above the psychological mark of 20,000 points for the first time ever, while the other two major indices also finished at record highs, boosted by a batch of generally positive earnings reports., Image: 313181516, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Ilustracija

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni riskirati uoči objave poslovnih izvješća niza velikih kompanija, odluka čelnika Feda i nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,21 posto, na 24.579 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 posto, na 2.640 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 7.028 bodova.

Dow Jones indeks porastao je zahvaljujući oporavku industrijskog sektora. Cijene dionica u tom sektoru u prosjeku su porasle 1,7 posto, nakon što su dan prije oštro pale zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, među ostalim i Caterpillara, najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije.

Apple u skladu s očekivanjima

S druge strane, S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je jučer oko 1 posto jer su ulagači oprezni uoči objave kvartalnih poslovnih izvješća tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Microsoft.

Apple je nakon zatvaranja Wall Streeta izvijestio o padu prihoda i dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju, no to je bilo očekivano, s obzirom na to da je nedavno ta kompanija upozorila ulagače da će joj zbog slabljenja potražnje u Kini rezultati biti slabiji nego što se prvotno procjenjivalo.

Nakon pada u proteklih nekoliko tjedana, sinoć je u produženom trgovanju nakon zatvaranja burze cijena dionice Applea porasla više od 5 posto.

Fed ostaje strpljiv?

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer je vladao oprez jer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koji će u srijedu objaviti svoje odluke.

Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no nagađa se što bi čelnici Feda mogli poručiti.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno je poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No, zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga se na tržištima trenutno ne računa s promjenom ključnih kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini.

Optužbe protiv Huaweija podižu napetost

Ulagači su suzdržani i zbog predstojećeg nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Jučer je kineska delegacija na čelu sa zamjenikom premijera Liu Heom stigla u Washington, gdje će u srijedu i četvrtak razgovarati s američkim predstavnicima.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Napetost uoči tih razgovora porasla je nakon što je jučer SAD podignuo niz optužnica protiv Huaweija zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana, kao i krađu tehnologija i poslovnih tajni.

Ulagači se plaše da bi to moglo umanjiti izglede za postizanje trgovinskog dogovora.

„Ovo je dan neodlučnosti. Uoči objava poslovnih izvješća niza velikih kompanija, odluka Feda, nastavka trgovinskih pregovora, kao i izvješća o zapošljavanju u SAD-u nitko nije voljan previše riskirati”, kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Baird.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,29 posto, na 6.833 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,08 posto, na 11.218 bodova, a pariški CAC 0,81 posto, na 4.928 bodova.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka američke središnje banke i nastavka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu. U Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Dolar blago oslabio

Na valutnim tržištima vlada oprez uoči poruka Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,76 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,15 na 109,35 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1440 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1430 dolara.

Cijene nafte rastu zbog sankcija Venezueli

A cijene nafte rastu drugi dan zaredom, nakon što su jučer skočile oko 2 posto jer je Washington uveo sankcije venezuelanskoj državnu naftnoj kompaniji PDVSA, zbog čega se očekuje daljnje smanjenje ponude iz te članice OPEC-a.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljnjih 0,3 posto, na 53,45 dolara.