Pisali apel premijeru

Ugostitelji ispucali kvote, od Vlade traže novih 4500 stranih radnika u turizmu

HUP je još 22. svibnja poslao upozorenje da postoji manjak kvota, prije svega u turizmu i ugostiteljstvu
Ilustracija
 Dragan Matić / Hanza Media

Čini se da su hrvatski hotelijeri, ugostitelji i ostali djelatnici u turizmu gotovo sasvim ispucali dosad odobrene kvote stranih radnika, zbog čega su prošlog tjedna, doznaje Jutarnji list, Vladi uputili pisani apel.

Točnije, pismo su potpisale Hrvatska udruga turizma (HUT) na čelu s bivšim ministrom turizma Veljkom Ostojićem i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koje od premijera Andreja Plenkovića i Vlade traže dodatne kvote stranih radnika, njih oko 4500, čime bi, udovolji li Vlada tom zahtjevu, ovogodišnja kvota stranaca raspoloživih za rad u turizmu mogla narasti na 20.000.

Predsjednik HUT-a Veljko Ostojić jučer nije htio komentirati zahtjev udruga upućen Vladi, no od dobro upućenih izvora iz sektora doznajemo da hotelijerima, restoraterima i ostalima ponajviše nedostaju pomoćni radnici u turizmu, zbog čega se udruge nadaju da će njihov zahtjev u konačnici biti prihvaćen.

HUP je pak još 22. svibnja poslao upozorenje da postoji manjak kvota za pojedine kategorije radnika, prije svega u sektoru turizma i ugostiteljstva, u kojemu je od 15.600 dozvola raspoloživo još samo 3000.

Rad u sezoni

- Nedostatak dozvola očit je u području najjednostavnijih poslova unutar kvote za pomoćne radnike u turizmu i već je 500 zahtjeva predano preko broja odobrene kvote. Slična situacija je i u sektoru graditeljstva, gdje je već sada potrošena kvota za zidare te je predan veći broj zahtjeva za pomoćne radnike u graditeljstvu - upozorili su u HUP-u i od Vlade zatražili da se osigura potrebna radna snaga - dodatnim angažmanom i aktivacijom nezaposlenih osoba ili povećanjem kvota.

Ministarstvo rada neslužbeno poručuje da stalno raspravljaju o stanju na tržištu rada i da zasad ne vide toliki pritisak da povećaju kvote za uvoz stranih radnika, a žele i da se angažira sva dostupna domaća radna snaga.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo je anketu i trenutačno je na burzi oko 1600 ljudi koji su izrazili spremnost za rad u sezoni. Postoji i prostor za zapošljavanje umirovljenika, zasad ih je zaposleno oko 12.300, a 70 posto poslodavaca koji su tražili kvote, nisu se uopće javili HZZ-u kako bi pokušali naći domaću radnu snagu - tvrdi naš sugovornik iz Ministarstva rada.

Vladi je, kažu, važno da balansira i da zbog povećanog uvoza stranih radnika ne pada cijena rada, nego da plaće, posebno u turizmu, rastu.

- Istina, postoji 1500 zahtjeva iz turističkog sektora i kad se ti zahtjevi ispune, kvota od 15.600 radnika bit će popunjena, ali zasad ne vidimo da je pritisak. No, naravno, pratimo situaciju i na razini Vlade ćemo raspraviti treba li povećati kvote ili ne - poručuju u Banskim dvorima.

Pomoć od zavoda

No, neki od hotelijera tvrde kako nije točno da nisu iskoristili sve mogućnosti koje im pruža HZZ.

- Svi hotelijeri koji su ove godine trebali radnu snagu prije nego što su zaposlili strance, zaposlili su raspoloživo domaće stanovništvo. Naravno da su tražili pomoć od Zavoda jer im je zapošljavanje domaćeg, posebno lokalnog stanovništva znatno jeftinije kad je riječ o smještaju i ostalim troškovima. Ako na burzi rada doista ima toliko nezaposlenih koji žele raditi u turizmu, onda treba postaviti pitanje što uopće radi HZZ i zašto te radnike nije uputio na slobodna radna mjesta kojih je na pretek - pita se naš izvor koji napominje da je ipak najvjerojatnije riječ o staroj hrvatskoj pojavi - svoj sili radno sposobnog stanovništva koje zapravo ne želi raditi, a ponajmanje u turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:43