Rast trošarina

Udruga poreznih obveznika Lipa: 'Ne podržavamo novi porezni udar na građane'

Ministarstvo financija ponovo povećava trošarine na duhanske proizvode, a uvodi i nova pravila za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića
Davor Huić, predsjednik Udruge Lipa
 Darko Tomas / CROPIX

Udruga poreznih obveznika Lipa protivi se ponovnom povećanju poreznog opterećenja, čiji je jedini cilj krpanje proračunskog minusa uzrokovanog neprovođenjem reformi i netransparentnošću.

Ministarstvo financija će, prema prijedlogu nove uredbe, opet povećati trošarine na duhanske proizvode, dok istovremeno uvode i nova pravila za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića.

Vlada će ovim uredbama povećati ukupno porezno opterećenje, ali tako prikupljen novac ne planira potrošiti na poboljšanje zdravstvenog sektora, nego on služi za krpanje proračunskog minusa. Iako će se Ministarstvo pozvati na EU direktivu, napominjemo da EU kontinuirano Hrvatskoj preporučuje i provođenje reformi u svim dijelovima javnog sektora, a te preporuke se u velikoj mjeri ignoriraju.

Nadalje, uvođenje trošarina i na e-tekućine i grijane duhanske proizvode izuzetno je loša mjera koja će destimulirati prelazak na manje štetne proizvode. Već sada više od 80% cijene cigareta predstavljaju trošarine, koje završavaju u državnom proračunu, a bolnice su svejedno dužne više od 9 milijardi kuna i funkcioniraju u jako lošim uvjetima.

Država bi mogla, s povećanjem trošarina na duhan i određivanjem posebnog poreza na šećer i kavu, a kako bi se zadržala ista razina porezne opterećenosti, istovremeno spustiti trošarine na gorivo, koje čine puno više od polovice cijene koju plaćamo.

Smatramo da nema razloga za ikakvo povećanje poreznog opterećenja, niti za jednu lipu. Hrvatska treba daljnje kontinuirano i ozbiljnije porezno rasterećenje kako bi poreznim obveznicima ostajalo više njihovog novca, te kako ne bi morali pola godine raditi za državu, a tek pola godine za sebe i svoju obitelj, što je sad slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:44